2011-10-14
由於香港正吹緊拉麵風,為左要夠潮,小弟就擇日黎全城熱爆o既一風堂試食,睇下佢係咪真係咁堅!講真,成日聽倒親友們不斷推介,又睇過咁多週刊報章正面o既報導,以及openrice上連續三個月o既好評,自己真係好期待,唯一係驚唔知要排幾耐隊架姐。記得嗰日係九月最後一個星期三,見橫掂約左人喺尖沙咀度聽歌,一收工就call表妹一齊過海,向一風堂進發,希望襯D人未放工,唔洗排太耐。我地真係好彩,門口條隊唔係好長,八分鐘內入座,而且重有卡位坐,闊落舒適。店內其他裝修順眼簡潔,左手邊幅牆掛滿碗,襯托主題得黎好有特色。全場所用o既顏色以紅白黑為主,非常愛國;主色咁啱同餐牌上拉麵款式數目一樣wor,都係三個,唔知係咪鍾意「三三不盡」個意頭呢?!拉麵屋右手邊係冇人坐o既吧枱配高櫈,表妹話係比人客一邊飲野一邊等位,冇得食麵o既。不過佢都覺得有少少奇怪,皆因佢鄉下紐約嗰間一風堂好熱鬧,連D吧位都好爆,絕對唔會吉到比大家一個咁浪費地方o既感覺。純粹個人愚見,其實既然吧枱冇人坐,不如做埋生意比客人食麵;又或者喺酒牌上花D心思,希望客人可以盡情享受一下happy hour啦?!另外,對小肥黎講,其他非卡位o既枱櫈睇落比
記得嗰日係九月最後一個星期三,見橫掂約左人喺尖沙咀度聽歌,一收工就call表妹一齊過海,向一風堂進發,希望襯D人未放工,唔洗排太耐。我地真係好彩,門口條隊唔係好長,八分鐘內入座,而且重有卡位坐,闊落舒適。 店內其他裝修順眼簡潔,左手邊幅牆掛滿碗,襯托主題得黎好有特色。全場所用o既顏色以紅白黑為主,非常愛國;主色咁啱同餐牌上拉麵款式數目一樣wor,都係三個,唔知係咪鍾意「三三不盡」個意頭呢?!拉麵屋右手邊係冇人坐o既吧枱配高櫈,表妹話係比人客一邊飲野一邊等位,冇得食麵o既。不過佢都覺得有少少奇怪,皆因佢鄉下紐約嗰間一風堂好熱鬧,連D吧位都好爆,絕對唔會吉到比大家一個咁浪費地方o既感覺。純粹個人愚見,其實既然吧枱冇人坐,不如做埋生意比客人食麵;又或者喺酒牌上花D心思,希望客人可以盡情享受一下happy hour啦?!另外,對小肥黎講,其他非卡位o既枱櫈睇落比較細同窄,身材高大少少應該坐得幾辛苦。最大o既問題呢,係全場冷氣唔多夠,XO未開始食野都已經大汗疊細汗!
當晚除左埋位同傳菜時可以見到服務生之外,真係好難搵倒個哥仔落單或加野食。到有人黎o既時候,佢地態度雖則並非惡劣,但頗為被動,欠缺熱誠,似乎服務有待改善。 埋位飲左淡水,覺得有陣怪味,所以就叫左壺Sake黎飲,點知... 久保田 千壽($96/ 300ml):第一,酒唔夠涷!第二,味道淡到好似溝左水咁,真係同水嗰陣怪味好相似!第三,其實佢斟左D乜野酒大家都唔知,因為由頭到尾都冇比過個樽我地睇架!惟有阿Q地安慰自己$96唔應該要求咁高啦。 黎到拉麵專門店當然要一人叫返碗拉麵黎食啦。 白丸元味拉麵($68):唔係好食得辣o既XO叫左碗豬骨湯底拉麵,所以少不免會同中環拉麵店「豚王」作比較。豬骨湯底份量可以多返少少,味道只可以話係正常,因為佢欠缺「豚王」嗰種濃郁震撼感,可以話稍欠火候。叉燒片雖然夠薄,但肉質編嚡,食起上黎乾得有少少硬,唔夠「豚王」腍滑。拉麵落單時要求硬身D,做得好合格。 表妹就叫左碗一風堂辣肉味噌拉麵 + 蛋($78 + $10),評價為" ok,唔錯"。 最近胃口大左o既XO一碗麵又點會夠飽呢,所以就叫多碟 炸雞黎食。 一風堂風神雷神脆 炸雞($38):一客兩件,不過每件都太大舊,所以口細會食得好辛苦,要慢慢咬。個皮係溝左cornflakes黎做,雖然炸得夠脆,不過就太厚太硬。雞肉唔乾,只係冇乜味道,伴碟o既甜汁份量更少得可憐。 總括黎講,我唔會返轉頭o既原因好簡單,食物質素一般,唔值咁貴,服務欠佳,更不值得浪費時間排隊入座。