2022-03-21 260 views
寶琳新都城廣場開咗間UNY超市,門口靠右明顯有間麵包店,不過可能好多人都覺得平平無奇或者價錢唔算太平所以冇留意,我亦都係見網民吹捧佢做日韓版bakehouse因為同樣有多款麵包例如牛角包蛋撻冬甩鬆餅等等,不過我個人食完之後…bakehouse始終都係bakehouse 冇得比😬👓原味雲呢拿吉士醬冬甩 $18抹茶紅豆吉士冬甩 $22價錢唔算便宜不過以donut來講算係咁上下,但一拎上手:哇好重磅。係一個勁重手嘅冬甩,當然一咬入邊係好多cream,味道唔算甜不過唔算話特別香口好出色,例如唔夠香檸檬或吉士味或忌廉芝士味,抹茶口味亦唔算非常甘香雖然當中有紅豆粒。包方面係我比較鍾意嘅炸包款式,鬆軟不過比較重麵包質感,唔夠輕盈,但如果以飽肚來講依個冬甩非常符合。評分:7/10👓紅莓提子黑糖吐司 $38平時麵包店比較少有得咁買一個完整正方形連皮麵包,而當中係有紅莓分量亦相當多,不過就唔太食到黑糖味。我就採用左另類嘅食用方法,參考初代麵包多士雪糕嘅茶木甘將麵包介粒再放入氣炸鍋烘到脆卜卜最後再放個雪糕😍評分:7/10👓杏仁牛角酥見到牛角包款式都好多,今次試杏仁牛角,層數都多唔算好油膩,不過未算係非常香

👓原味雲呢拿吉士醬冬甩 $18
抹茶紅豆吉士冬甩 $22
評分:7/10
👓紅莓提子黑糖吐司 $38
評分:7/10
👓杏仁牛角酥
見到牛角包款式都好多,今次試杏仁牛角,層數都多唔算好油膩,不過未算係非常香脆好正,面頭佈滿杏仁片但有啲失望內裏原來冇餡料,整體唔夠重杏仁香氣,因為我都食過其他舖頭杏仁牛角稍為出色啲
評分:6.5/10
👓湯種蛋撻 $10/個 $50/6個
賣相同味道有少少似葡撻,食落去個皮都幾酥脆,肉眼睇已經見到個皮勁多層,入邊好厚蛋,而且勝在唔太甜!冇平時葡撻咁甜!size唔算好大所以食完一個都唔會好漏,反而依個湯種蛋撻有興趣再encore😚
評分:8/10