2022-09-21
燒味滷師唔同區分店已經食過幾次,驚喜發現公司附近新開左間地點好方便,沿住奧海城行多兩步就到,啱晒大熱天時免得過都唔想出戶外嘅我。燒鵝上庄 ($110)勁足料,成盒都係滿滿嘅肉。 淨係睇橫切面就知鵝肉完全唔乾有肉汁,燒鵝皮好香口,有足夠脂肪但唔會厚到成口肥膏咁。 屋企人食嘢勁腌尖都讚好食,主要係鵝味真係好香,肉味好濃又入味。鹽焗雞 ($30)抵到痴線,基本上好多所謂方便餸雪藏雞都唔止呢個價,何況真係嫩口唔乾有雞味。 隻雞本身都幾大隻,雞髀啖啖肉,焗到僅僅熟,點埋沙薑汁真係好惹味。叉燒 ($40)夠晒香甜惹味,最正當然係有少少燶邊,明顯見到面頭有物質包裹住每一塊叉燒,性價比好高。泰式鳳爪 ($45)有驚喜,首先去哂骨食得好方便,鳳爪仲要好厚肉唔會切到碎濕濕,大啖大啖食得好爽。 可能怕太鹹,鳳爪本身醃料唔算好濃味,但點埋個泰式酸辣醬真係正到爆,完全一秒有種泰式生蝦水準嘅感覺。