之前去關西旅行,隨便一間質素都有返咁上下,深深被當地嘅大阪燒、廣島燒吸引住。想念日本嘅日子,一於去道頓堀,自己整! 餐牌分御好燒、廣島燒、文字燒、炒麵炒飯、鐵板燒、班戟,每個種類更有肉類、海鮮、芝士、蔬菜等配料選擇,每客定價約$78-118不等。幾款分享套餐包含御好燒、鐵板燒、前菜、甜品同埋飲品,價格頗實惠,而且配搭多,係不錯選擇 👍 另有120分鐘放題,有38品、57品及75品,分別$198/$258/$328每位,小童長者更有優惠價,最啱長期餓底嘅朋友,可以一試。餐牌更有每種食品嘅製作步驟,以及所需時間,掃QR Code仲有簡單影片介紹,清晰易明,唔識煮野食嘅我都冇問題 💪🏼 =========================道頓堀雜錦文字燒 $98眼見「廣島燒」步驟相對複雜,今次試試簡單嘅「文字燒」先~ 先將蔬菜拌炒後做成圓形,然後喺蔬菜配料中間挖個窿,將水水的麵糊倒入窿中間,當麵糊唔再流嚟流去就食得 👌🏼估唔到「文字燒」底部能形成鍋巴,焦焦香香,但唔能夠調節鐵板溫度嘅關係,放喺鐵板上面未食嘅「文字燒」,燶得好快 😕配料有:五花腩、魷魚、蝦,味道一般般,豬冇醃,海鮮有雪味 軟芝士

想念日本嘅日子,一於去道頓堀,自己整!

=========================
道頓堀雜錦文字燒 $98
道頓堀雜錦文字燒
道頓堀雜錦文字燒
配料有:五花腩、魷魚、蝦,味道一般般,豬冇醃,海鮮有雪味

軟芝士厚燒班戟 $68
職員細心清潔鐵板,再上班戟 👍
軟芝士厚燒班戟
職員提醒如要流心效果,每邊煎2分鐘,將麵糊整到約一吋厚。
可惜蓋上鑊蓋後,班戟扁咗,口感似麥記熱香餅,不過不失 🤔

由於未達每人最低消費$100,店員建議我哋嗌多杯嘢飲,我哋叫咗凍烏龍茶($15 )及百事可樂($15)。

整體來講,好玩、容易操作,而且可以試到自己手勢 😆  不過抽氣通風麻麻,整嘅時候煙霧離漫,頭髮同衫吸滿氣味。雖然餐廳提供衣服清新噴霧嚟治「標」,但係如果可以改善個「本」會更加好。
=========================
道頓堀御好燒專門店 (黃埔天地黃埔號)
📍 紅磡黃埔天地黃埔號(第6期)AEON Style地下G01號舖
$100 (Tea)
軟芝士厚燒班戟