2019-03-07 129 views
廿年都唔入一次屯門,呢日難得入去搵朋友,就試咗喺「虹橋」附近新開嘅Pillowtalk Restaurant & Bar!各方面都好好,唯獨係位置實在太偏僻(至少對我哋嚟講係😩),由兆康站行大約15分鐘。餐廳大細中等,一眼望曬。門口有室外位置;餐廳入面近門口嗰兩張枱高咗上去,有個阻隔,好似有多少少privacy。好少見地面bar n restaurant有埋遊戲比客人玩,又可以坐耐啲lu,正🤣雖然我哋六點就到咗,但入面已經有兩枱客,越夜越旺,做咗幾輪,如果係新開嘅話生意都算唔錯~晚餐有好多選擇,價錢$108-$198不等,包前菜/湯、主菜、甜品、飲品,相當抵!出面食一個菜嘅價錢,呢到食到一個set!Set drink 可以+$48 轉 cocktail/beer+$38 轉 red/white wine+$28 轉 mocktail我哋叫咗四個餐,加配兩款小食,仲加咗$28飲品轉mocktail 😂是日餐湯 蘑菇忌廉湯(跟餐)味道唔錯,不過質地較稀,如果creamy啲就perfect!田園沙律(跟餐)沙律菜好新鮮、爽口,配上芝麻醬。蒜蓉法包(跟餐)呢個好好食!焗得香脆,搽喺面頭嘅蒜蓉好

Set drink 可以
+$48 轉 cocktail/beer
+$38 轉 red/white wine
+$28 轉 mocktail

是日餐湯
是日餐湯 蘑菇忌廉湯(跟餐)
田園沙律
田園沙律(跟餐)
沙律菜好新鮮、爽口,配上芝麻醬。
牛油蒜蓉法包
蒜蓉法包(跟餐)
呢個好好食!焗得香脆,搽喺面頭嘅蒜蓉好香好好味
黑松露黃金帶子白酒汁意大利飯
黑松露黃金帶子白酒汁意大利飯($128)
呢個係我哋最鍾意嘅。黑松露味好香,帶子煎得啱啱好、入味,外軟內韌嘅飯粒係靈魂所在!
黑松露芝士火煱 (薯角, 長通粉, 法包, 雞肉)
黑松露芝士火煱 (薯角, 長通粉, 法包, 雞肉)($148)
芝士火鍋味道唔錯,仲有陣陣黑松露香味。
可惜個火太弱,就咁用咗細蠟燭嚟保暖。
芝士火鍋嘅底部可能有少少熱,但上面就未必,所以只係暖,唔熱,如果熱啲會更加正!
檸檬牛油汁三文魚扒配薯角
檸檬牛油汁三文魚扒配薯角($138)
咁樣影到好似all day breakfast,其實主角係後面嘅三文魚扒~
三文魚扒煎得啱啱好,皮脆肉嫩。
配嘅檸檬牛油汁亦都好夾!
蜜糖芥末豬手配薯角
蜜糖芥末豬手配薯角 $138
餐廳將皮同肉分開咗,啲皮細細舊,好易食,脆卜卜好好食。
而肉亦都整得唔錯,一啲都唔韌。
配上蜜糖芥末醬食正呀:)

抵讚嘅係每一道菜都配咗少少沙律菜,加添返少少fresh嘅氣息😂
可惜menu上面係寫配煙肉薯蓉盅嘅全部都變曬薯角,雖然薯角好厚肉好好食,但都有少少期待佢哋嘅薯蓉盅!唯有有機會嘅話再試下啦😣

另外加配咗兩款小食:
秘製香辣蜜糖雞翼
秘製香辣蜜糖雞翼($34)
淡淡嘅辣味,好食好食。
避風塘薯條
避風塘薯條($34)
避風塘就冇乜,但薯條上面落咗好多炸蒜,幾特別。
不過如果我哋知道每道菜都有薯角嘅話就應該唔會嗌呢個嚕,好熱氣~
是日甜品
是日甜品 Tiramisu(跟餐)
唔錯,唔會好heavy~
Summer Break Up;Alone Together
Summer Break Up(跟餐+$28)
呢杯mocktail用咗芒果、椰奶、牛奶去整,望落已經好特別,飲落椰奶味好重,沙冰嘅質地,幾好味!
Alone Together(跟餐+$28)
呢杯就用到西柚、玫瑰、青檸、梳打水。
好好味,舊西柚雖然酸咗少少,但都好味!

好開心第一次同朋友喺屯門食嘢係咁好嘅experience。
唔知仲會唔會去到咁遠,但如果再入嚟嘅話或者都會食多次呢間餐廳!:)

飲品menu:
牛油蒜蓉法包