2024-12-14 0 views
朝早過嚟電器道附近開會,午餐一支公食,心血來潮想食碗拉麵,一Search就出咗呢間「金鶴」,睇人影相靚靚咁,又咁近,就試試。食「金鶴雞白湯」拉麵(有考慮過極濃,但聽侍應姐姐講完都唔明極濃即係多咗乜,打消念頭),賣相就真係夠晒殺,炸蘿蔔條好靚,都好食,唔油又唔乾。其實在下唔識欣賞鷄白湯,但之前食「大碌拉麵」嘅雞白真係不敢恭維,想試多次會唔會第間係好味嘅......總算冇失望。湯濃,唔覺醬油味嗆口,隱約係有少少雞味,我諗呢個先係正常嘅雞白湯。麵、豚肉都算合格,豬比較瘦,但尚算嫩滑。溏心蛋一般,偏熟,唔入味,呢樣就輸「大碌拉麵」好多囉。最後都飲晒啲湯。為打卡,我覺得金鶴拉麵算做不錯,但真係為「拉麵」在下覺得一般般。話時話,睇間舖格局同地址,會唔會佢最掂係做居酒屋?

最後都飲晒啲湯。

2024-10-01
  • 金鶴雞白湯拉麵