難得今日星期二閒日放假,落雨都特登揸車同朋友入屯門試試呢間新墟咖啡。餐廳位於村屋,周圍唔見有泊車咪錶位,好彩當日落大雨,冇人出嚟抄牌👮🏽‍♀️我哋喺餐廳坐低,見到好多人都係揸車入嚟買外賣。檸檬蟹肉蟹膏意大利粉有驚喜✨($118)因呢間舖頭好似招牌菜係豬柳強班戟😂❓餐廳提供嘅蟹肉好食到,令我同友人一度懷疑唔係罐頭蟹肉(最後冇向職員Fact check)檸檬配蟹肉呢一個組合不嬲都好穩陣,蟹肉份量適中,可惜明顯蟹膏欠缺,令意粉欠缺蟹油香,值得讚嘅係意大利粉食落煙靭有彈性,如果檸檬香再出啲會更好。Groot BB (All Day Breakfast) ($103)味道方面,炒蛋、芝士焗杏鮑菇、小蕃茄正常發揮,但份量略少,2片三文魚需另加$15。牛油果沾到黑醋汁,外表睇落令我哋覺得個牛油果太老太熟,餐牌標榜酸種麵包,但其實黑麥味重啲,食得出冇乜酸種,似Outback steakhouse麵包,加咗芝士同香草點綴一下,令口感冇咁乾身。其實仲叫咗杯熱latte,拉花幾靚嘅,但又係重奶,冇乜咖啡香,又等咗好耐先嚟到,太肚餓所以冇影到🥹總括而言,呢間都係行打卡cafe路線,全部野食嘢飲,真係試一次就夠😋

檸檬蟹肉蟹膏意大利粉有驚喜✨($118)
因呢間舖頭好似招牌菜係豬柳強班戟😂❓

總括而言,呢間都係行打卡cafe路線,全部野食嘢飲,真係試一次就夠😋 餐廳只收現金,同FPS,餐具自取,唔收加1。

檸檬蟹肉蟹膏意粉 x Groot BB (All Day Breakfast)
海鹽奶蓋Americano
2024-05-21
$180 (Tea)
海鹽奶蓋Americano