1K
2018-01-29 434 views
一早就去到銅鑼灣宜家行下,睇下有冇啲工具適合執屋,過年前要換嘅野都差唔多要買。行到咁上下就先食午飯再血拼,呢間吉列牛烏冬應該喺銅鑼灣開左冇耐,咁我地既喺韓國食過,亦喺香港食過,印象中午餐價錢都合理餐廳位於百樂中心,位置都幾多,午飯時間唔多人,坐得幾舒適,枱面唔會話太細,足夠放得落二人餐連埋個石爐。其實佢地除左吉列牛,咖喱烏冬,都仲有其他選擇,比起韓國店多元化,如果唔特別想食吉列牛,都仲有其他野揀吉列牛嘅質素其實都唔錯,不過食過幾次,所以今次試下涮涮鍋、 釜飯。釜飯有幾款,定價$88-128,例如燒雞、廣島蠔、原條鰻魚、豚肉、三文魚蟹籽等。日式燒雞釜飯 $88揀左呢個平平地嘅日式釜飯,釜飯好似一盅飯咁上,有火焰會燒住。熱力慢慢滲透後,飯香先開始溢出。最底係白飯,面頭有啲蛋絲、紫菜,配料揀左雞扒。自己食用匙更一放入去,已經食到啲配料,但由於我同朋友分享,所以我地先搞勻。最後都分左兩碗半有多,份量很足。加左紫菜嘅飯寧舍美味,雞扒煎到微焦,肉質仲保持嫩滑唔乾,加上有少少燒汁,非常好食成個釜飯8X蚊,個人認為食得飽肚,味道都唔錯。如果可以以定食形式,連埋湯、前菜同飲品,或者有加配優惠,性價比更高

日式燒雞釜飯 $88

日式燒雞釜飯

成個釜飯8X蚊,個人認為食得飽肚,味道都唔錯。如果可以以定食形式,連埋湯、前菜同飲品,或者有加配優惠,性價比更高。

醬燒黑豚肉釜飯 $88
醬燒黑豚肉釜飯

涮涮鍋有三款,有咖喱海鮮、咖喱牛肉、蕃茄濃湯黑豚肉,定價$98/158。價錢略高,唔似日本料理會配埋烏冬或者麵食,點都要食啲澱粉質先夠飽,哈哈。

蕃茄濃湯黑豚肉 $98
上枱以木盤、火焰燒住,火力剛好,好快滾起。我地都追加左烏冬($15),湯底味道唔係鮮茄味,偏酸,唔係太自然,類似茄汁。

咁都好過冇味嘅,配料一人份,有三、四片黑豚肉、娃娃菜、金菇、冬菇片等,相對可能未必會好多人點呢個餐,始終午市都係追求經濟實惠。

黑豚肉薄片,都幾大塊,唔會太肥,入口幾香,唔會乾柴,而且都幾入味。

烏冬一人份,我地share食,輕輕淥一淥就食得,幾柔軟煙韌。

烏冬
當然啦,如果你第一次黎,都可以試下佢地招牌嘅吉列牛啦,另外釜飯味道都唔錯,而且較為抵食。

餐牌:

2018-01-28