2018-12-15
想食日式串燒多數係因為貪心想食多幾款野,又唔想太飽。見到呢間新開店鋪,早一晚喺openrice訂枱,即刻有人打來confirm,同埋溫馨提示訂座折扣要8點前埋單先有。不過最後我地要7點先去到,都係用唔到個折扣…食物方面選擇好多,重有Omakase set。不過當日唔太餓,所以就叫左2杯梅酒,烏冬,同埋串燒share,包括:露筍豬肉卷、荔枝豚肉卷、秋葵豚肉卷、牛舌厚切、牛肋骨、雞肉棒、雞腎、 鰻魚。美中不足係想試既限定牛舌芯厚切,同埋去親串燒我都會叫既大蔥雞肉都冇晒…講下幾款最印象深刻既串燒。鰻魚滿滿蒲燒汁,個皮烤得剛剛好脆,但魚肉重係好嫩,連怕細骨既朋友都話好味!雞肉棒有咬口,感覺唔係加左蔬菜,而係全雞肉,加上生雞蛋拌勻做醬,又多左一重texture。荔枝豚肉喺第二度比較少見,食落好清新,唔會因為豚肉太膩。除左荔枝豚肉,重有牛肋骨(右)我地都encore左。牛肋骨加埋燒汁十分野味,串燒方式重鎖住晒牛肉汁,食左兩串都重想encore。
講下幾款最印象深刻既串燒。
荔枝豚肉喺第二度比較少見,食落好清新,唔會因為豚肉太膩。