2021-05-11 130 views
朋友介紹咗一間隱世私房菜,呢間鋪淨係做booking唔做walk in。門口擺咗幾張木枱櫈,有d遠離塵囂嘅感覺。入面唔係好大,得3張枱,淨係得一張枱擺咗碟同餐具,今晚應該我哋包場😂首先第一樣就係凍嘅前菜,呢個沙律係用非洲嘅小米再撈埋d青椒紅椒茄子粒,紅椒有少少辣味,可以醒一醒胃跟住就係龍蝦湯,呢個湯,一上枱就聞到好香濃嘅龍蝦味,廚師就話佢哋冇乜點樣調味,主樣靠龍蝦嘅味道食完前菜,飲完湯就到pasta。因為係用鮮菇嘅原因,個菇味好濃好出,個通粉偏硬身,食落有口感。最後到個豬鞍,廚師話佢哋會將塊豬鞍先放入雪櫃風乾,等塊豬鞍冇咁多水,之後再用櫻桃木煙燻。呢隻豬係食漿果大,唔會煎到全熟,中間會有少少粉紅色。食落口食到淡淡嘅煙燻味,唔會太濃,肉質都好嫩口,邊位煎到好香脆。

門口擺咗幾張木枱櫈,有d遠離塵囂嘅感覺。

非洲古斯米沙律

法式濃蝦湯