2016-07-29
夕陽無限好,只要燒鴨粉!呢句都可以話喺銅鑼灣避風塘的寫照,哈哈!年青的朋友或許不知道,避風塘的艇上飲食曾經風光一時, 名流、富商、明星比比皆是。每晚華燈初上, 一眾賓客排隊上“小艇“,然後五花八門的“食艇“:粉麵艇, 海鮮艇,酒水艇,生果艇,還有歌艇,不停穿梭買賣,好不熱鬧。避風塘最風光的日子,要數70至90年代,屬高檔消費,還記得1994年,一碗燒鴨粉賣35元,細細碗幾啖食完,22年後今日都只係賣39元,仲要大碗左好多添。避風塘的價錢,當時已經跑前你廿幾年,勁唔勁? 當年的“食艇”之中,最威水一定係「漢記」和「興記」。漢記炒辣蟹,興記燒鴨粉,一時無兩,而家佢地好似做左“上岸鋪”,但風味是不一樣了。夕陽無限好,只是近黃昏,今時今日的避風塘,只剩下「信記」一檔。 由於不能在艇上煮食,信記唯有在天后興發街,租用一間細細地舖做廚房(兼少量堂食),餸菜做好後,馬上急速跑去避風塘送上艇。我看着如此操作,感覺真辛苦,而且海鮮要相隔5-10分鐘上枱,總不能在最佳狀態出場,浪費了。生意難做,就昨晚而言,只開了我們一隻艇,我們都算是包起整個避風塘開餐, 看著黃昏美景,浮光掠影,海風陣陣, 邊吃邊喝邊回首
生意難做,就昨晚而言,只開了我們一隻艇,我們都算是包起整個避風塘開餐, 看著黃昏美景,浮光掠影,海風陣陣, 邊吃邊喝邊回首,我老友更加懷緬昔日他那艘「小龍女」在避風塘的風采。想當年,那些年,擁有的,失去的,遇到的,錯過的,好鬼麻甩佬Feel,哈哈!
講番啲食物,其實真係唔錯,白灼魷魚鬚,白灼豬雜,韭菜花,基圍蝦,東風螺,蟶子,炒蟹,豉油皇撈麵,全部都做到當年避風塘風味,即使由天后送過來都好食, 唯一要彈嘅就係炒蜆,肉質唔靚而且汁水太重味,最後要燒鴨瀨粉同艇仔粥埋尾就梗㗎啦!
酒水可以自攜,不收開瓶費,甚至可樂,檸檬茶都可以自攜,信記竟然唔諗住賺酒水,唔係啩?可能,老闆認為酒水應留待給酒水艇做吧,哈哈!
遙望銅鑼灣至中環一帶的璀璨夜光,與避風塘的淒清形成強烈對比,很感慨,但同時我也很感觸,原來還有一家「信記」,在默默守護著避風塘這本土飲食文化,即使廚房搬到冇雷公咁遠, 又要被灣仔繞道的填海工程“迫遷”,呢盤生意咁惡做咁難做,仲做?
“ 老闆,以前避風塘咁風光,揾落好多,揾夠了嗎?”
“ 你估我哋係興記,漢記咩!我哋以前都係做小艇咋!好辛苦㗎,多多幫襯,多謝支持!”
我會!一個獨特本土飲食文化,我真希望避風塘 能傳下去,不要無聲無息地消失。
快餐車,Oh, No……