除咗coffee shop之外,深水埗仲有好多隱世食店值得發掘。今日嚟到黃金附近,就嚟咗呢間 古早牛肉麵。隱若喺門外已經見到,店內嘅裝修非常別出心裁,走入店內,走嘅係一種有精雕細琢嘅台灣街道風,會見到燈牌、掛畫、鐵箱;個人總覺得裝修能夠加持食物嘅出品。🎯今次點了個古早半筋半肉牛肉麵同皮蛋豆腐(坊間漸漸少見的皮蛋豆腐!),上菜速度好快,5分鐘左右就齊了。先講筋同肉,筋好冧夠入味,肉偏實微嫩,算得上係師傅時間嘅證明;湯頭有肉香,淨飲湯略鹹,配麵就剛好,如果肉香/香料更強,風味會昇華。皮蛋豆腐係我最記掛嘅台式風味之一,呢個絕對能夠一解思鄉之苦。豆腐嫩,皮蛋香,醬汁甜辣香口,呢個配搭真係別無二致;或者係適合番香港人口味,呢個醬汁偏多偏甜好慷慨都合情合理,一樣喜歡原味一點嘅大家可以落單特別講聲。店舖嘅服務好好,加上環境因素,用餐體驗都好不錯。其實佢仲有小食、手搖、芋圓等等可以食,有興趣一定要幾個朋友一齊嚟一站式食渾咁多款式!👨‍👨‍👦‍👦半筋半肉牛肉麵賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️皮蛋豆腐賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

半筋半肉牛肉麵

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-06-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner