最近各大媒體都會見到「京都勝牛」嘅蹤影,見到啲宣傳相影到咁吸引就心郁郁想食🤤 今日就同朋友過咗嚟試試呢間新餐廳,一齊回味吓日本味道😙京都勝牛選址銅鑼灣Tower 535地庫,舖位比想象中細🤔 今日lunch time 嚟到得好少人等位,等咗3分鐘就有位啦!餐廳裝修並唔係金碧輝煌,以淡雅設計為主。木地板、木家具、木牆,詮釋現代簡約日式食堂風格。天然樸素嘅空間,給予客人一份舒適感🎋 可惜空氣一直彌漫著油煙味,舒適感瞬間下降🌚呢度除咗有賣主打嘅吉列牛外,仲有炸三文魚柳、吉列豬、吉列海老等等。呢間餐廳嘅最大特色係會以攝氏190度高溫炸麵漿60秒,令食材保持3成熟嘅狀態👌🏻 另一特色係有6種調味料俾你配搭嚟食,包括有綠芥末、咖哩醬、七味唐辛子、招牌牛排醬、鰹魚和風露、玫瑰鹽!加$15就可以加埋日式溫泉蛋🥚 沙律亦配有胡麻醬及和風沙律醬。飲品選擇都唔少!比較失望係餐廳無提供日本和牛,只有提供美國及澳洲牛肉,唔夠原汁原味😩 雖然係咁,呢度都有M9和牛揀🤗呢度有提供口罩套同漏斗。枱上亦有各款調味料,有七味唐辛子、招牌牛排醬、岩鹽、胡麻醬及和風沙律醬。落單係要scan QR code去點餐,一落完單職員

飲品選擇都唔少!

落單係要scan QR code去點餐,一落完單職員就會即刻印好張單放喺枱上,效率幾高👀

❤️ 元祖炸牛排套餐 $148
元祖炸牛排套餐
元祖炸牛排套餐
跟餐有味噌湯、漬物、椰菜絲同5款調味料(鰹魚和風露、招牌牛排醬、山椒鹽、咖哩醬、綠芥末)💁🏻‍♀️
吉列牛排炸到金黃色,外層炸漿夠薄同香脆,牛排呈Medium rare狀態🥩 肉質尚算軟熟唔算硬,但比厚切菲力牛排更有咬口同嚼勁。肉味無想象中咁濃,少少失望😕
我個人偏好山椒鹽同綠芥末,比較突出到本身肉嘅味道!招牌牛排醬都唔錯👌🏻鰹魚和風露幾乎無味,好似沾完等於無沾過🌚 咖哩醬就濃味得滯,蓋過咗牛肉味!🧐
味噌湯、漬物、椰菜絲質素正常,唔算特別。
好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)

如果覺得3成熟都係有啲生,可以問職員要求要一個細爐,好似石燒咁自己控制牛肉嘅生熟程度💁🏻‍♀️ 呢個時候個漏斗就大派用場啦~
先將個pan預熱1分鐘,就可以放肉上去燒🔥
個燃料用盡熄咗火的話,可以要求職員換燃料。

❤️ 厚切菲力牛排套餐 $198
厚切菲力牛排套餐
比起元祖炸牛排套餐,我更推薦呢個!外觀比元祖炸牛排大嚿,肉味比元祖炸牛排濃郁,肉質亦更軟腍肥美,更鮮嫰多汁,但未去到入口即化,因爲始終都唔係日本和牛🐂 食完未至於會令我驚喜同留吓深刻印象。
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
可能期待太大,食後覺得唔算特別,屬正常發揮。餐牌雖然都接近日本間店,但可惜唔係用日本和牛,無咁正宗,可以話係美中不足😶 價錢方面都合理嘅,同其他吉列牛餐廳相若。既然價錢差唔多,下次我會揀返其他有日本和牛供應嘅吉列牛餐廳😅 另外餐廳通風唔太理想,空氣一直充斥住油煙味,希望可改善。
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$173 (Lunch)