2007-10-30
兩個人食一餐食左$678算唔算貴?當然, 更貴的食肆還有很多, 但在一個商場內的日本店, 價錢去到這種級數, 倒不常見。牛陣的香氣是招徠的手段, 人龍是促使人們好奇的賣點。第一次去吃, 試了甜湯和清湯, 覺得後者過了火, 吃和牛應該用前者, 保持到牛肉的鮮味。豬肉比較普通, 其他配料則以豆腐、菇類較佳,當然別的都是低價貨色, 沒有甚麼睇頭。平心而論, 並不覺得牛陣的sabusabu驚為天人, 以這種價錢去吃buffet, 應該有更多驚喜。同時, 正如其他朋友所言, 每次叫的牛肉的質素參差, 不過好起上來真的極佳(比較深色的肉味較濃), 相信不能叫人換, 所以也有缺點。或者, 可以這樣說, 兩三個人來叫會好一點, 因為再order牛肉等候需時, 每碟又不多, 一班人來吃又不知會不會供應多幾碟(睇怕幾難!)而其他配料又欠睇頭, 90分鐘這個限時很快便會過去, 不化算!