2010-06-10
得到了『驚動了愛情 Remember Me』贈券, 在朗豪坊看戲之前正好醫肚, 不想太heavy之下, 決定一試NYF有人話NYF比瘋薯還好, 更正宗更好味云云, 尖沙咀太多誘惑一直未能, 在旺角的分店正好一解我單思之苦點了一客WorksCombo, 另加$20多一隻熱狗, 再轉枝裝料$4, 竟然要$71.5, 真是平平地兩個人食餐飯也可以了, 下單時問左要等多久, 因為怕等太耐會阻住睇戲, 下單姐姐話只要五至十分鐘, 果然講得出做得到薯條說是即炸, 眼見有一名員工就是不停地炸薯條, 薯條爐跟麥記的差不多, 但薯條炸兜是層層疊式, 少說總共也有20-30個鐵網兜, 真係會用得晒咁多嗎?門面放左大量既薯仔作生招牌, 不管最終是不是就變成你我食的薯條, 但這個裝飾的確有佢既功用, 吸引到人注意熱狗也是即叫即做, 薯仔箱旁就是熱狗機, 熱狗腸在上轉轉轉, 放上麵包後, 就交給顧客, 醬料任顧客自由配搭, 有茄汁、黃芥辣、酸瓜、洋蔥粒、檻欖等, 可惜沒我老婆喜歡的千島跟沙律醬, 我地都係新手, 基本上都是雞手鴨腳 玩完熱狗後, 薯條也準備好了, 盤是像"乞兒兜"一樣的鐵兜, 感覺好似監獄風雲
玩完熱狗後, 薯條也準備好了, 盤是像"乞兒兜"一樣的鐵兜, 感覺好似監獄風雲, 排隊等拎住鐵兜食監獄飯似的
奉勸各位, 如果各位對自己"混醬"功力信心不足, 最好還是不要亂來, 我地隻熱狗就因為醬太多, 食起上黎有夠麻煩, 還要食到成手都係, 講番熱狗, 麵包跟熱狗腸只是standard, 熱狗腸不是很熱, 腸衣也不是很脆, 看來賣點是歡迎顧客自行"混醬", 不過要在醬料跟配菜之間找到平衡, 看來我地仲有一段距離呢
薯條很長很幼, 可是也很腍, 雖然是滿滿的一兜, 但配上醬汁, 底部的薯條很容易斷, 最後都好像吃薯蓉一樣, 薯條薯味重還保留有一點點的薯皮, 是唯一值得安慰的地方
WorksCombo的醬汁有煙肉、蔥花、酸忌廉、芝士等, 酸忌廉+芝士是合格, 但吃得薯條還是比較濃味, 這裡的味道比不是瘋薯, 煙肉也不夠燶, 感覺像生煙肉一樣, 最失敗是蔥, 蔥是生的, 中式味道不配西式芝士忌廉, 感覺就像西方人著西裝但戴唐帽一樣, 不倫不類
暫時NEW YORK FRIES都不是我杯茶, 如果想吃脆薯條, 吃瘋薯吧, 如果想吃腍的, 那你可以試NEW YORK FRIES
P.S. 沒想到之後看的『驚動了愛情 Remember Me』也是不倫不類, 戲名是愛情片, 但看來是親情片, 片商不會以為羅拔仔的戲改了個愛情片名就會多了觀眾入場吧...