2015-11-08 326 views
近日公佈左一個街頭小食推介, 甜品只有一間上榜(就係黑布街一帶), 當晚我同甜品達人一於反其道, 正所謂識食一定唔會跟「車胎人」搵食, 去左旁邊果間Next Station時間尚早, 未夠八點, 唔駛等位直入, 侍應妹妹妹將水同餐牌俾我地, 旁邊黑板畫有佢地招牌同新出品印象中餐牌好似update左,  甜品達人話食過test tube 1.0, 見個出左個升級版2.0, 二話不說就拍扳叫呢個, 另外上次食過既綠茶泡沫好正, 所以決定再encore多次泡沫, 拿.....私心like粉紅色, so草莓泡沫成為order list中之一, 最後我地望望個時間(before 8pm), 原來仲可以叫到佢地homemade半熟芝士撻, 岩岩番到香港, 先知潮流興食芝士撻, 請恕我跟唔上個trend, 你唔係唔叫個試下呀0麻? 食過就知龍與鳳!wow~~超吸睛的粉紅色!!! 塊心心脆餅冇乜特別, 有丁點兒酸甜味, 之後就係草莓味既泡沫, 口感好幼滑, 淡淡既士多啤梨味, 微甜, 再者在旁既草莓味乳酪雪糕, 夠哂冰涼, 會酸酸甜甜, 重點係有果肉, 唔似藥水味, 入面仲有成粒士多啤梨tim(連埋果
草莓泡沫
wow~~超吸睛的粉紅色!!! 塊心心脆餅冇乜特別, 有丁點兒酸甜味, 之後就係草莓味既泡沫, 口感好幼滑, 淡淡既士多啤梨味, 微甜, 再者在旁既草莓味乳酪雪糕, 夠哂冰涼, 會酸酸甜甜, 重點係有果肉, 唔似藥水味, 入面仲有成粒士多啤梨tim(連埋果醬), 雖然有咁多士多啤梨既組合, 但層次感唔同, 幾過癮, 食到底部原來是有tequlia成份既rose panna cotta, 達人表示佢好欣賞呢部份, 原因個酒味唔會話好搶, 但又同個士多啤梨出奇地夾, 真係估佢唔到咁話wor, 一個字-「正」!
Test Tube 2.0
升級版test tube 2.0, 老老實實利申我就冇食過1.0, 但谷歌一下見到D相, 青BB就唔多吸引到我~不如講下2.0, 唔講唔知食法有次序, 先食(中間)Oasis, 上層係菠蘿慕絲, 下層係椰子奶凍, 果D一粒粒既椰子果凍同一塊檸檬片, 達人好風趣咁話: 你唔係打算請我食檸檬掛??
Test Tube 2.0
當堂我地兩個笑左出來, 講番個菠蘿慕絲, 菠蘿味係淡既, 食落慕絲算係綿滑, 椰子奶凍一定一定一定要同菠蘿慕絲一齊食! 點解我要咁強調? 咪就係我地兩條友仔分開左來食, 浪費左呢個咁夾既組合; 之後要食既係(右面)伯爵紅茶奶凍, 未食已經聞到茶香, 個伯爵紅茶味也太濃吧! 加上奶凍質感略帶鞋口, 算係三款味道中比較失色的.....最後係(左面)特濃朱古力慕絲, 憑著達人條"皇帝舌", 佢食得出係72%朱古力, 利害~朱古力無得輪, 達人結論係1.0比較岩夏天食(清新), 2.0就有味道上層次變化會岩秋冬
半熟芝士撻
大熱cheese tart終於上桌, 中間烤焗得脹卜卜, 外層是曲奇皮邊, size唔係好大, 等我來個切餅儀式
半熟芝士撻
達人搖哂頭, 我仲好奇咩事之際, 佢就道出cheese tart既精髓, 事綠佢為左食甜品係可以去到好盡, 比較出名sogo那間, 中間cheese部份是半固體狀, 唔會好似心太軟咁巴巴聲流哂出來, 半熟並不等於流心, 先撇開流唔流心, cheese味唔夠, 反而蛋味仲勁過芝士味?! 相信坊間仲有唔同版本既芝士撻, next station仍然仲有改進空間, 新屎坑有三日香, 說到底食物質數才是食客光顧的最大原因
計我話齋呢...有白麝自然香, 確實此香不同彼香呢! 你懂的
$70 (Dinner)
草莓泡沫