2017-04-26
原本約好晒咁晚去食四川菜,最衰自己早兩日去咗食燒烤,搞到喉嚨痛。原本打電話諗住取消預約,好彩自己都多口問一問店員:。店員同我講佢哋嘅menu 有3分之一都係唔辣嘅款式,或者少辣,適合唔太識食辣嘅朋友。。。既然喉嚨痛唔識得辣都啱食,今晚我哋就照舊食四川菜。川熙樓係君怡酒店,唔使講環境同裝修一定有返咁上下。最令我開心嘅事,係之前去食四川菜,食完成身衫褲都有一陣麻辣味。今次則非常清爽!一坐低店員就招呼我哋飲佢哋來自四川嘅苦蕎茶。佢源自四川,有減肥、降血脂、糖尿病等功效,我喉嚨痛,飲多啲,都有消炎作用!首先叫左店員介紹既椒汁象拔蚌 例牌 HK 168。唔食辣嘅朋友仲可以選擇芥辣醬油味。黎到食川菜,當然都想試吓麻辣嘅本色。象拔蚌好爽口,加上少少麻香,回味無窮!晾衣白肉 HK 98叫呢款菜式,主要係因為見到個造型好靚。而且個那辣醬係分開上,所以都適合我食。白肉係豬肉,雖然半肥瘦,但係完全食唔到油膩嘅感覺,加埋青瓜更清新。刀法如神,薄切考功夫。個香辣醬,雖然我只係食咗少少,但係非常讚!川式慢煮牛肋骨 HK 228 小份慢煮既牛肋骨同辣醬分開上,呢個菜式係我全晚嘅推介!慢煮既牛肉質感非常爽脆,好柔軟!
原本打電話諗住取消預約,好彩自己都多口問一問店員:[其實你哋四川菜,有冇啲唔辣既菜式架?]。店員同我講佢哋嘅menu 有3分之一都係唔辣嘅款式,或者少辣,適合唔太識食辣嘅朋友。。。
既然喉嚨痛唔識得辣都啱食,今晚我哋就照舊食四川菜。
川熙樓係君怡酒店,唔使講環境同裝修一定有返咁上下。 最令我開心嘅事,係之前去食四川菜,食完成身衫褲都有一陣麻辣味。今次則非常清爽!
首先叫左店員介紹既椒汁象拔蚌 例牌 HK 168。唔食辣嘅朋友仲可以選擇芥辣醬油味。 黎到食川菜,當然都想試吓麻辣嘅本色。
象拔蚌好爽口,加上少少麻香,回味無窮!
晾衣白肉 HK 98
叫呢款菜式,主要係因為見到個造型好靚。而且個那辣醬係分開上,所以都適合我食。 白肉係豬肉,雖然半肥瘦,但係完全食唔到油膩嘅感覺,加埋青瓜更清新。 刀法如神,薄切考功夫。
個香辣醬,雖然我只係食咗少少,但係非常讚!
川式慢煮牛肋骨 HK 228 小份
慢煮既牛肋骨同辣醬分開上,呢個菜式係我全晚嘅推介! 慢煮既牛肉質感非常爽脆,好柔軟! 切落去你會見到粉紅色既牛肉非常吸引。油脂平均嘅分布,食落去好juice. 牛香味濃!一口接一口!
天麻燉乳鴿湯 HK 48
食咗啲燥少少嘅主菜,我都叫左燉湯滋潤吓。
天麻降火,呢個湯偏油,粟米好甜。 清湯素面 HK 38
最後以素面作結束。 雖然只賣$38, 廚師都用心地用高湯煮麵,拉麵既麵條掛高湯,好滿足!