2020-03-06
Noc一直都走黑白簡約的設計路線,每間分店都有自己的特色,裝橫高貴得體,吸引到唔少人去打卡😎 雖然外觀上好吸引,但由於價錢略貴,都係只係曾經幫襯過中環店一次。最近因為疫症的關係時間比較多,想搵coffee shop影輯相,當下第一時間就係諗起黃埔的Noc coffee。經過同朋友Openrice 研究一輪後,始終都係覺得Noc的黃埔店最能夠達到心目中的效果,所以就即刻黎啦😌黃埔的呢間分店位於碼頭附近,係正海邊🤩就咁睇出面個環境已經覺得好chill。黃埔店比想像中的大,一入門口就係cashier,成間分店以白色做主色,簡潔寧靜,坐位都分左好幾種,有bar枱,矮圓枱,獨立的四方枱同share table,想點坐都得。由於我地要影相的關係,就揀左矮圓枱。我地叫左兩杯flat white,一個scrambled eggs toast,一個smoked salmon toast,house blend豆有fruity 同nutty揀,我同朋友就一人叫左一個試下。食物先上,咖啡隨後送上。Scrambled eggs toast金黃色的炒蛋配上脆sourdough toast,賣相一流,不過由於掛住
食物先上,咖啡隨後送上。
Scrambled eggs toast
金黃色的炒蛋配上脆sourdough toast,賣相一流,不過由於掛住影相的關係,食的時間已經凍左😂 多士烘得好脆,即使凍左,依然crispy,炒蛋都算幾滑,可惜個味淡左d,香草/黑椒可以落多少少
Smoked salmon toast
同朋友交換左少許salmon toast,淨係嗰一小啖已經有一大片三文魚,一片仔都好厚肉🤩好有口感,配上些少牛油果醬,唔會太膩,感覺剛剛好👍🏽 個人比較中意呢一碟
至於咖啡方面,我的skim flat white沖得唔錯,影相影左十幾分鐘 lol 都未浮太粗的泡,飲到最底都仲見到個拉花,相反朋友杯whole milk一早就走哂樣😂 不過略嫌有d甘甘地,無想像中好飲,可能因為自己揀左nutty關係🤔😅
整體來講黃埔Noc都真係好唔錯,睇得又影得,環境一流,乾淨企理,平日黎講唔太多人,對住個海寫下字睇下書,非常寫意🍹
服務都ok,有送餐服務,瘋狂影相都無問題,而且好主動幫客人清理枱面。
好少可啱啱去完一間coffee shop會有想即刻再去的感覺😂 但去完一次黃埔Noc之後,真係想繼續黎,回頭率好高呢!呢度真係太舒服啦,係我想要的感覺 👍🏽