2018-03-19 244 views
呢一日黎到銅鑼灣工作,做完野第一時間緊係醫肚啦黎到加路連山道見到呢度有好多食店, 即時胃口大開!!無幾耐見到有條長長嘅人龍, 原來係一間食豬扒飯嘅舖頭都好耐冇食過豬扒飯, 一於排隊試下佢有幾架勢先。我地大概等咗3個字就入得, 繁忙時間黎講都算快。大大個店名炊豕店店內人頭湧湧,座無虛席,地方唔大,要搭臺牆上有句可愛嘅slogan "我們都是食豬大的"我地分別叫咗個秘製豬扒(肉燥汁)撈粗麵($54)+滷蛋($7)、沖繩豬軟骨飯($56)、炸芝麻雞翼($26)炸芝麻雞翼($26)雞翼落咗類似七味粉嘅調味粉,辣辣地幾惹味不過略為細隻咗啲,如果多兩隻就好啦。沖繩豬軟骨飯($56)估唔到會用蓮藕做配菜咬落幾爽口喎!而主角豬軟骨就十分之腍同埋入味,冇牙人士都食到套餐配嘅白飯係珍珠米,幾有咬口P.S. 另外幾欣賞佢有得揀少飯,可以減$1架!啱哂細食同唔浪費之人,抵讚呀!秘製豬扒(肉燥汁)撈粗麵($54)又一驚喜,估唔到豬扒都可以撈粗,而且配肉燥汁,幾特別!豬扒好大塊有四切件,一樣都係好鬆軟,食落唔會"鞋烚烚",仲有陣新鮮炸出黎嘅油香味我地仲加配咗一隻滷蛋($7),同一般食到嘅差唔多,不過佢地比較入味,
呢一日黎到銅鑼灣工作,做完野第一時間緊係醫肚啦
黎到加路連山道見到呢度有好多食店, 即時胃口大開!!
無幾耐見到有條長長嘅人龍, 原來係一間食豬扒飯嘅舖頭

大大個店名炊豕店

店內人頭湧湧,座無虛席,地方唔大,要搭臺

牆上有句可愛嘅slogan "我們都是食豬大的"

炸芝麻雞翼($26)
雞翼落咗類似七味粉嘅調味粉,辣辣地幾惹味
不過略為細隻咗啲,如果多兩隻就好啦。
炸芝麻雞翼

沖繩豬軟骨飯($56)
估唔到會用蓮藕做配菜
套餐配嘅白飯係珍珠米,幾有咬口

沖繩豬軟骨飯

秘製豬扒(肉燥汁)撈粗麵($54)
我地仲加配咗一隻滷蛋($7),同一般食到嘅差唔多,不過佢地比較入味,食完仲想再食!
而個人認為撈麵好食過塊豬扒,粗麵唔會煮得過硬或者過腍,索咗肉燥汁之後更好味,唔會過咸,推介呀!!

秘製豬扒(肉燥汁)撈粗麵

跟餐飲品都幾多選擇,雖然都係大路野,我地就揀咗蘋果汁同熱蜂蜜柚子,兩款都好味!不過如果大杯就更好啦

熱蜂蜜柚子, 蘋果汁

餐單
Other Info. : 可能多人等候同係繁忙時間嘅關係,店員見您食完最後一啖就即刻收碗,行動好迅速,如果可以稍為可以坐幾分鐘休息一陣就更好,不過都明白店舖想多啲客人食到佢地嘅美食,所以問題不大。
2018-03-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
炸芝麻雞翼
沖繩豬軟骨飯