2018-11-17 104 views
今晚約左班好耐冇見既朋友打下邊爐食下雞煲訴說下近況,旺角邊爐雞煲勁多選擇,但係發現openrice有間係app預約有半價優惠,真心覺得超抵所以一定要post上黎話比大家知!食咁鬼多野又雞煲又邊爐仲有靚牛,埋單之後都係每人百五蚊有找邊度搵!地點方便易搵就係正信和同總統中間果度野既3樓,環境都算唔錯,乾淨企理,冷氣夠大,食完成餐都唔會話吸哂啲味Service幾好幾貼心,打開煲蓋果啲都會提下我地好大煙同埋會用個蓋盡量遮返住,等啲煙唔會攻上黎醬料可以自己調配,欣賞佢有齊生蒜炸蒜一扎大概每人大概分到一至兩杯,感覺足料有媽媽既味道,又真係幾清熱,食完成餐都唔覺口乾同熱氣因為我地幾個當中有人唔食得辣,所以叫左黃燜雞煲。原本睇圖都以為會冇乜味(相比起惡魔雞煲)點知又幾惹味,食到停唔到入面撈左好多菇,吸哂啲汁超岩送飯!半隻雞又岩岩好夠食,都唔少肉睇openrice相發現其實細既牛頸脊都應該夠,結論係4-5條友係真係夠食架喇!好耐冇食過肥瘦咁均勻既牛肉!好嫰滑夠哂juicy一界啲都唔柴點埋醬料好滿意炸魚皮都好多塊,又大塊,夠脆夠乾身唔會油膩即炸響鈴應該係新鮮炸起,建議佢可以乾身返同埋厚少少墨魚滑真係會咬到

醬料可以自己調配,欣賞佢有齊生蒜炸蒜

竹蔗茅根

半隻黃燜雞煲

入面撈左好多菇,吸哂啲汁超岩送飯!
半隻雞又岩岩好夠食,都唔少肉

細牛頸脊

炸魚皮
炸魚皮都好多塊,又大塊,夠脆夠乾身唔會油膩

即炸響鈴

即炸響鈴應該係新鮮炸起,建議佢可以乾身返同埋厚少少

墨魚蝦滑雙併
墨魚滑真係會咬到墨魚軟骨,係手打既感覺!蝦滑都好滿意因為打得好彈牙有蝦味
娃娃菜
娃娃菜份量都好多,落極仲有😂左下角既蜆都不得不提(唔記得影)超級新鮮!仲會郁架!所以係好鮮甜又唔會縮到超細隻
芝士魚豆腐

呢個真係必叫!魚豆腐加芝士係一百分,豆腐本身好滑食落有油豆腐既質感加埋湧出黎既芝士真係不得鳥!

豚肉片

豚肉片都夠哂薄,好似肥牛咁既食法,可能佢切得夠哂薄所以唔會有韌既感覺!

仲有幾樣配料都冇影相,但係都好食,尤其係稻庭烏冬,好有水準,唔係市面既平野

整體黎講值得一試!!
竹蔗茅根
半隻黃燜雞煲