2020-06-24 277 views
經常見門口一大堆人等位,一直未有機會試,今日經過見無乜人,終於可以一試。疫情關係都有用膠板做分隔,但因為我只有一人,店員都有安排其他人同我一齊坐。兩餸一麵$32,三餸$40,四餸$48,四餸以外每餸$9,飲品另計。餐單款式不算多,但一般的車仔麵組合都會有。由於是下午茶時間,我只點了豬紅和蘿蔔兩樣,湯底是秘製辣汁小小小辣。起初見湯底顏色,以為是淡而無味的清湯隨便加點辣汁,但原來都幾好味既。蘿蔔夠淋夠入味,豬紅好滑,麵質都好彈牙。總括來說,這一碗麵是值80分的。事實上做車仔麵的店很多,但好味的很少,很多時只是把餸全部淥熟就是。而我因有兒時排檔車仔麵的情意結,所以心中有既定標準,三不館雖然仍未能做到我心目中的兒時車仔麵風味,但以現今的車仔麵作比較,算是合格有餘。題外話,由於店舖地方較細,大家要有急急吃、還要不時被要求調位的心理準備。