2011-05-17 8 views
星期日晚約8點半時間, 相信其他人應該正在享受緊主流食物, 所以這裏唔算多人,唔駛等位, 我坐在餐廳最裏面的一角看著商場內外和街外的人忙忙碌碌的步伐, 又或是手中拿著自己稱心滿意的戰利品, 算是一種享朋受其實在選marble cheesecake 定new york cheese cake and then 選 flat white 定latte 都爭扎了不少時間, 最後選定了 marble cheesecake 就是因為上面的一團朱古力物體吸引了我, 而自從連鎖式快餐店有cappuccino ,就已經飲到, 但latte 奶味又太重, 所以選了flat white....選對了flat white 較溫和, 咖啡味和奶味適中, 但拉花圖案冇新驚喜一咬入口Marble cheese 比平常食的cheese cake 甜度高左, 已經很失望, 但後來才發覺自己是食緊 MARBLE cheese cake 而不是一般cheese cake , 所以甜左D 是應該的, 怪錯了人添, 但上面那一小團choco mousse, 就徹底失望了, 概不滑 (差點可以用個鞋字來形容) 又沒朱古力味

一咬入口Marble cheese 比平常食的cheese cake 甜度高左, 已經很失望, 但後來才發覺自己是食緊 MARBLE cheese cake 而不是一般cheese cake , 所以甜左D 是應該的, 怪錯了人添, 但上面那一小團choco mousse, 就徹底失望了, 概不滑 (差點可以用個鞋字來形容) 又沒朱古力味 , 試過閉上眼食, 完全食唔出是乜, 唯有問waiter (相信要有條皇帝舌的人才會食到朱古力味, OH, Sorry 我冇),

而cheesecake 的軟硬情度,算是合我心意那種, 不過自從某一年在美食博覽食個一件new york cheese cake 真後好好味, 當然是硬得來又不會是石頭啦 , 加上適度的濃郁芝士味, 之後都未食過啦

一件marble cheesecake $28 + 細flat white $27 = $56
用左團購券付錢, $14買到$40 value , 補回差價總共付清29 , 覺得好抵呀

flat white and marblecheesecak
2011-05-15
$55 (Other)