2014-03-12 216 views
「都市閒情」唔喺想講電視台一個午間婦女節目,想話晌市區裡面,一樣可以搵到處叫人感到閒情逸緻嘅餐廳,晌邊?咪就喺香港公園內嘅L16泰式餐廳。多謝食友邀請,讓小弟可以掹車邊嚟到L16,跟一大班食友談天暢聚,氣氛開懷。原來L16已開業多年,仲晌2012年從新裝修,無論戶內、戶外,都一派泰式風情,周圍樹影婆娑,餐廳後仲有瀑布小湖,環境非常清幽。附近嘅上班族嚟食晏,始終要睇時間,點都會來去匆匆,但星期六、日嚟食個漫活午餐,心情輕省,絕對唔會忐忐忑忑、十五十六。踏入室內,兩隻以泰菜名串連而成嘅小象、大象圖案,得意別致,咁你就知L16主打泰國菜,但亦附設日本菜及中菜,適合多心嘅客人。今午主要都喺品嚐泰菜,但聽正正晌附近返工嘅食友講,原來佢哋嘅日菜亦都不俗。仲怕佢做得唔專一,水準飄忽,但難得幾邊都兼顧到。依日晏晝有少少回暖,趕到嚟有啲熱,所以,未食先飲。因為L16都兼營酒吧,所以,酒水牌內嘅飲品選擇非常之多,由餐酒、白蘭地、威士忌、啤油、雞尾酒、泰式飲品……以至果汁、汽水、特飲……等等,一應俱全。芒果特飲 $55有啲似印度嘅芒果酸奶(Mango Lassi),但仲要杰身啲,而且冰感又無咁重,幾好飲,因
,一應俱全。
酒水餐牌
芒果特飲 $55

有啲似印度嘅芒果酸奶(Mango Lassi),但仲要杰身啲,而且冰感又無咁重,幾好飲,因為芒果味天然,濃郁到不得了
芒果特飲
至於印刷精美,部份菜式圖文並茂嘅主餐牌,認真包羅萬有,餐前小食、沙律、湯類、雞牛豬、咖喱、正宗泰式美食、海鮮、蔬菜、素菜、粉麵飯及甜品,仲有多款招牌香辣菜,不拘泰式,更有多款喺中式添。
沙田柚沙律 $88

好多時泰國餐廳嘅柚子沙律都採用泰國金柚,估唔到今次L16嘅改以沙田柚入饌,味道一樣唔錯,柚肉大大件,又有爆汁效果,再加埋少少花生粒、炸蝦乾點綴,酸酸甜甜,開胃清爽。題外話,泰式沙律本身都好有個性及特色,所以,店內沙律有成10款供應。
沙田柚沙律
田園鍋粑 $72

鍋粑裁成小件,方便添加醬汁一起食用。小碗內喺椰醬雞肉,雞肉刴得細碎,醬汁帶甜,好重椰汁香,質感濃厚,而鍋粑入口非常鬆脆,兩者加起嚟,確實不俗。
田園鍋粑
炸蝦餅 $72、泰式炸春卷 $52、泰式燒豬頸肉 $82

餐前小食類有廿多款,最簡單自不然喺叫L16拼盤($208),一客有齊多款小食。不過,店方已安排好3款小食俾我哋品嚐,仲以拼盤形式送上,包括炸蝦餅、泰式炸春卷、泰式燒豬頸肉。以蝦餅及豬頸肉較較出啲,前者蝦味濃而彈牙,後者帶點爽脆;春卷唔喺話好差,只喺唔起眼,食完都留唔低咩印象。此外,仲有三色醬汁跟餐前小食同上,估唔到泥黃色嘅辣椒魚露挺辣吓。
炸蝦餅、泰式炸春卷、泰式燒豬頸肉
綠咖喱雞肉配薄餅 $86

咖喱類有紅、黃、綠,均可配牛肉、雞肉、豬肉、牛腩周羊肉,不過,薄餅或蒜蓉包則要另外單點。綠咖喱辣度屬於溫和,又帶少少檸檬酸香,配雞肉唔錯,只喺醬汁質感較為單薄。
綠咖喱雞肉配薄餅
蒜茸胡椒肉 $76
列晌「正宗泰式美食」一欄,睇樣唔覺乜嘢,入口有一陣陣火辣,好重嘅胡椒辣勁,反而蒜味被遮掩晒,再者,似喺一道炒肉片,惹味確喺惹味嘅,但始終都略嫌欠缺亮點。
蒜茸胡椒肉
泰式燒羊扒 $138

今回最喜愛嘅菜式,因為唔單止燒得羶香,一上枱已香氣四溢,而且肉嫰多汁,入口肉質軟腍,好有水準嘅碳燒菜式。
泰式燒羊扒
水煮魚 $238

上文都提過,店內有提供多款中式招牌香辣菜,如宮保炒羊肉、口水雞、天府蝦仁……等等,當然唔少得依款水煮魚啦。雖然晌泰式餐廳食川菜,有點怪怪嘅感覺,但睇起嚟賣相幾對辦,魚片食落都挺滑溜,不過,辣度絕對好溫和,有啲失去應有嘅神髓,嗜辣嘅人應該幾失望,但怕辣又想試吓「水煮」菜式嘅人,就可以放心一試
水煮魚
金蒜香茅地獄蟹 $388

單睇菜名已好有霸氣,未試都知佢喺一道重口味嘅菜式。以金蒜、香茅、辣椒爆炒肉蟹,蟹肉嘅鮮味又嚟得帶些多層次嘅香料味,鮮味與惹味都平衡到。雖然稱之為「地獄」,不過無想像咁辣,頂多都喺兩、三層地獄而已
金蒜香茅地獄蟹
乾炒貴刁 $82
其實今日菜式之豐富,讀到依到你都知,不過,或者店方都怕我哋唔夠飽,試菜名單中預備咗一道粉麵飯「乾炒貴刁」。因為喺乾炒關係,所以唔見一般炒貴刁咁下蛋漿,貴刁內亦只有些少豆腐乾,碟邊伴有半個青檸、辣椒粉等,食前要先將各配料跟貴刁撈勻,可能貴刁有啲乾身,個人覺得一般啫。
乾炒貴刁
餐飯去到尾聲,甜品總唔少得,再翻翻餐牌,甜品選擇原來甚多,兼且有啲特色雪糕
椰汁香芒糯米飯 $66

經典嘅泰式甜品,椰汁喺以小碗另上,而糯米飯用上白糯米及紫糯米溝黑糯米兩燭,由於小弟都好鍾意食糯米,無論黑白紫,加上濃濃椰奶香,飯粒又煙糯,已覺得好好食
,唯一可惜少少喺芒果唔夠香甜
椰汁香芒糯米飯
南瓜蛋 $46
賣相有趣嘅南瓜蛋,喺一個南瓜加燉蛋嘅甜品組合,不過,南瓜食落未腍透,尤其近邊位,仲有少少生硬,而燉蛋部份如換上雞蛋布甸,感覺更良好,因為依家燉蛋入口唔軟滑,有啲老嘅感覺
南瓜蛋
椰汁西米糕 $46、千層糕 $46

雖然之前兩道甜品稍有所欠,不過,是日打孖一齊上嘅最後兩款甜品,卻無令人失望。椰汁西米糕,椰漿下嘅西米糕,加入馬碲粒,清爽富口感,而千層糕質感煙韌,一層椰汁一層班蘭,清香又唔過甜
椰汁西米糕、千層糕
如果嫌散叫煩,餐廳都有提供套餐,由二人、三人……到八人套餐共5款,加埋一,圍起上嚟每人都唔過$200,喺比較划算嘅選擇
若然唔晌附近返工,揀個星期六、日過嚟,享受吓戶外陽光,感受吓春日和風,食個午飯,一樣喺唔錯嘅決定。
當你以為L16只不過喺間一般泰國餐廳,其實,佢哋仲有做婚宴、生日派對、公司大型活動……等等。晌咁輕鬆嘅環境慶祝、進餐,食物嘅味道都可能唔同啲,因為,心情好都喺一種調味劑
Type of Meal
Lunch