2015-01-13
Foxtail & Broomcorn, 小米同高粱,話說係呢間摩登麵店嘅造麵原料。位於上環蘇杭街嘅呢間麵店,淡湖水藍色嘅招牌,上面只有一個'&' 字,走嘅係清新路線,感覺健康,裝修時尚,擺脫一般麵店嘅古舊風。 咁麵店有咁多種,各國有唔同口味風格,有時候同朋友出去食飯,有人鍾意日式拉麵,有啲鍾意台式牛肉麵,又有啲鍾意上海拉麵,咁多種,要顧及哂真係好難。不過响foxtail & broomcorn 就冇咁嘅問題啦,日式拉麵,台灣五香腩肉麵,星馬蝦麵,上海炸醬麵,關西烏冬,夏門麵線,長崎素麵,連白滝蒟蒻麵都有,梗有一款啱你口味。 關子賣完入正題,款就多啦,正唔正宗,好唔好味先? 老實,佢哋賣點唔係正宗,話哂新派煮意,西人主廚,講嘅係slow cooking,要嘅係原汁原味冇添加喎。 Tokyo - 雞湯拉麵配慢煮牛肋肉 雞湯味偏淡,偏甜,似乎醬油校得甜過頭,淨飲係ok嘅,唔似有味精。麵質偏實,唔上味,食落有啲寡。齋係以上兩點,可以話跟日式拉麵大纜都扯唔埋。咪先,人哋冇講過係日式拉麵喎,係個名有少許誤導啫。不過,啲牛肋肉就不得了啦,慢煮所以好稔,入口即溶,汁料又甜又辣,好入味,食完之後味道停
Tokyo - 雞湯拉麵配慢煮牛肋肉
雞湯味偏淡,偏甜,似乎醬油校得甜過頭,淨飲係ok嘅,唔似有味精。麵質偏實,唔上味,食落有啲寡。齋係以上兩點,可以話跟日式拉麵大纜都扯唔埋。咪先,人哋冇講過係日式拉麵喎,係個名有少許誤導啫。不過,啲牛肋肉就不得了啦,慢煮所以好稔,入口即溶,汁料又甜又辣,好入味,食完之後味道停留响個口一陣子。物以罕為貴,一碗麵得幾片,值得細味品嚐。
Gurney - 蝦湯鴛鴦麵配手撕豬肉
睇黎呢間麵店仲有改善嘅空間,始終麵食係有一定嘅味道規範,湯,麵,配料嘅組合係好重要,是但一樣唔掂或者唔夾都會破壞整體口感食味。不過,我好欣賞主廚嘅跳出框框,創新風格,將麵食升呢,可見得係誠意之作,請繼續努力。