2024-04-29
一間位處橫街巷仔唔顯眼嘅小食店,咁啱路過看到該食店放置大街嘅易拉架才發明。該食店主要售賣 Poke Bowl (夏威夷式魚生飯)。 之前我有聽過呢樣嘢,但就未食過。看到店外有張貼推介幾款 Signature Bowl 餐單都幾吸引。就入去試一試.。走進店內, 環境裝飾簡單舒服。叫了一份名叫HHL 嘅 Signature Bowl , 價錢$98 九折, 配料加醬汁 包括一 八爪魚, 吞拿魚, 青瓜、紫椰菜,車厘茄,芒果、菠蘿、葵蛋黃醬,香辣蛋黃醬。飯底選要一半玄米飯, 一半鮮蔬沙律。飯到後, 首先每款配料各試一口, 味道正常新鮮。再將所有配料跟飯及沙律一切撈亂來食,甜甜酸酸都幾開胃。感覺其實跟食魚生飯差不多, 但主要分別係Poke Bowl 嘅飯及配料係預先用醬汁調味過, 加上配上更多蔬菜, 食落會覺得幾健康。但可能每樣配料都切得過份細小,口感上不及魚生飯滿足° 不過成碗飯食晒都幾飽肚。 除咗Poke Bowl 外, 店內亦有其他不同款式嘅日式主食/小食選擇。