2022-04-22 240 views
今日想食上海料理,見到網上介紹呢間係跑馬地嘅「上海弄堂菜肉餛飩」款式多多,於是與 honey 一齊嚟試下,餐廳雖然細細哋,但座位尚算寬敞。😊一睇餐牌發現款式配搭多多,有三款“一人套餐”,裏面有湯、特色涼菜、小食、主菜、蔬菜、甜品,每項都有“2-4”選一嘅選擇,除此之外,還有各款午市優惠套餐,真係款式多多喎!😉經過一輪挑選後,最後揀咗一客$168“豐盛一人套餐”及$68“菜膽獅子頭午市套餐”!😚【酸辣湯】 ~ 酸酸甜甜少少辣,餡料又多,令胃口大開 【寧式燻魚】 ~ 有燒魚感覺,肉質甜甜哋幾得意 【小籠包】 ~ 包內有湯及鮮肉,一啖一個 【餛飩雞】 ~ 窩仔上感覺超,雞湯鮮甜,雞肉浸湯夠晒入味,餛飩有滿滿肉餡,加埋小棠菜,絕不單調 【菜膽獅子頭】 ~ 肉丸大大個圓碌碌好搶眼,肉汁豐富調味適中,配合小棠菜拌碟 還有“陽春麵”及“菜飯”,食完飽飽! 飯後飲杯“茅根甘蔗水”、“豆漿”,清清甜甜,感覺舒暢!😘

【酸辣湯】 ~ 酸酸甜甜少少辣,餡料又多,令胃口大開

【寧式燻魚】 ~ 有燒魚感覺,肉質甜甜哋幾得意

【小籠包】 ~ 包內有湯及鮮肉,一啖一個

【餛飩雞】 ~ 窩仔上感覺超

還有“陽春麵”及“菜飯”,食完飽飽!

飯後飲杯“茅根甘蔗水”、“豆漿”,清清甜甜,感覺舒暢!😘

2022-04-22
Type of Meal