2020-11-27
難得媽媽生日, 未試過西班牙菜 特別選擇了這間餐廳跟她特別慶祝!讓她有surprise!幸好有book位, 平日晚飯時間都已經差不多坐滿人!Mojito Lamb Pintxos (莫希托羊肉串燒) $78羊肉有4小串,肉質算幾嫩, 羊味濃烈但沒有羊騷臭味, 以我平時較少食羊來講幾好食, 易入口!!而且醬汁都大大幫助減少羊騷味, 醬汁酸酸的, 有芥末子醬, 而且有青檸可自行加入!!Slow-cooked Octopus Carpaccio (薄切慢煮八爪魚) $78八爪魚幾彈牙爽口, 醬汁都幾特別, 以蕃茄和辣醬汁做出來, 感覺都有點fresh, 輕輕帶到八爪魚的鮮味!Clams in Lemon Wine Sauce (檸汁白酒煮蜆) $98蜆好大隻好多, 而且都好肥美, 鮮味幾出, 不過有點兒沙! 白酒味道算調得不錯, 不會完全蓋過蜆的味道!Foie Gras Lollipop (棒棒鵝肝) $78鵝肝蓉包成粒狀, 外面黏上開心果碎! 鵝肝幾creamy幾軟滑!鵝肝配酒一起更帶出味道!Seared Tuna Belly Carpaccio(薄切炙燒吞拿魚腩) $88色澤幾不錯,
幸好有book位, 平日晚飯時間都已經差不多坐滿人!
蜆好大隻好多, 而且都好肥美, 鮮味幾出, 不過有點兒沙!
白酒味道算調得不錯, 不會完全蓋過蜆的味道!
Foie Gras Lollipop (棒棒鵝肝) $78
鵝肝配酒一起更帶出味道!
色澤幾不錯, 初時以為一半是燒熟的吞拿魚腩, 另外幾件是生的吞拿魚腩, 點知反開另一面是不同顏色.
每件都燒到一邊生一邊熟, 口感很不錯, 而且沒有食到根! 配底下的菜一起吃幾fresh!
最後main來了!
Sear Slow-cooked Duck Breast in Nectar Sherry Sauce with Sweet Potato Fries
(嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁拌炸番薯條) $128
放上桌面時已經好香燒汁味, 貌相好吸引!!番薯條好甜, 好好食!!
慢煮鴨胸幾厚身, 肉質幾嫩, 切開色澤很均勻而且幾靚!
難得慶祝生日, 點了2杯酒類飲品賀下!
Before Sunrise和Gordon Pink Gin都是偏甜和易入口的酒.
整餐飯媽媽都好滿意, 最緊要媽媽食得開心!!