2021-06-03
2021年5月26日 星期三今日老婆要去北角出席一個工作坊,所以我放咗工之後就過去會合佢,一齊喺附近食飯途中經過呢一間餐廳,見到裏面有好多人,而且睇落似酒吧,應該唔似食晚餐,原本諗住走,點知老婆見到門口既餐牌竟然有拉麵食,我哋都露出一個懷疑嘅表情,呢個時候店員就走出嚟招呼我地入去坐,話真係有拉麵食,叫我哋放心我哋抱着半信半疑嘅心態入去坐,再慢慢睇返餐牌,又真係有拉麵食喎,而且種類都唔少,仲有其他喺一般酒吧唔會出現嘅小食都有提供,例如川式辣子雞、燒羊架、椒鹽大虎蝦等等,真係幾特別,有時我哋每人叫左一款麵share一點完餐店員就好親切咁送上小食俾我哋,有蝦片、開心果同花生,用黎送酒的確係一流,於是就忍唔住叫咗一杯啤酒啤酒嚟到嘅時候我都嚇咗一跳,因為冇諗過會咁大杯,原本諗住只係淺嘗一下,怕好快醉,食唔到之後嘅拉麵不過啤酒飲落去麥味好濃,酒精唔算太過濃郁,所以飲完之後都真係唔會好快醉終於期待已久嘅拉麵就嚟到,先黎既係自家製黑豚叉燒拉麵,店員話叉燒係每日自己新鮮紮完再燒嘅,果然味道好濃郁,夠晒鹹香,脂肪同肉嘅分布好平均,同出面嘅一般拉麵店叉燒好唔同,至於湯底都夠晒濃味,飲得到有好濃郁嘅豬骨味,同
終於期待已久嘅拉麵就嚟到,先黎既係自家製黑豚叉燒拉麵,店員話叉燒係每日自己新鮮紮完再燒嘅,果然味道好濃郁,夠晒鹹香,脂肪同肉嘅分布好平均,同出面嘅一般拉麵店叉燒好唔同,至於湯底都夠晒濃味,飲得到有好濃郁嘅豬骨味,同麵條幾配合
至於另一款麵就係冷麵,屬於廚師推介,黎到既時候店員加上乾冰係碟既周圍,令到視覺效果上好靚,不停有煙噴出黎
冷麵可以加上特製醬汁一齊食,好似沾麵咁,麵條好掛汁,味道好特別,唔會太鹹,感覺唔錯,係一次好特別嘅體驗