2021-08-30 16 views
身為潮州人既我,發現香港好少地方有得食潮州菜,一係就去九龍城,但係九龍城嗰啲菜館感覺好海鮮價,同埋舖頭都係舊式啲,今次朋友介紹呢間係銅鑼灣食潮州菜嘅酒吧餐廳,感覺好新穎!-餐廳喺銅鑼灣耀華街Zing!上面,外表係一間酒吧,但係有得食潮州菜,好特別! 仲要係由米芝連名廚主理, 太多嘢食揀, 如果咩都想試, 我哋就叫咗二人餐 $228可以食齊餐廳嘅精選推介-頭盤先有酸脆蘿蔔,酸酸地好開胃脆炸拼盤配黑松露醬有香芒酥, 薯條, 食呢啲香口嘢梗係要嗌個啤酒啦🍻威士忌酒香鵝肝呢個招牌菜, 記住要ready定手機! 主角係用招牌白滷水滷過既鵝肝, 隔離有一杯威士忌酒, 店員會先喺個威士忌酒度泵氣, 做出一個蘋果木煙燻嘅泡沫球, 過咗一陣個泡沫球就會爆開, 隨之而來就係煙燻味, 再將威士忌酒林落鵝肝度, 鵝肝帶有濃郁既酒味, 同傳統嘅鵝肝好唔同!-金牌滷水獅頭鵝肉鵝片份量好多, 千祈唔好錯過下低嘅豆腐! 豆腐可以吸哂啲滷水-潮式炒米粉米粉炒得乾身, 好足料老火湯係好有家嘅感覺嘅木瓜雞腳湯! 非常之清甜上湯時蔬簡單嘅上湯時蔬, 食完濃味嘅鵝肝同埋鵝肉最啱食返一個清清地嘅菜-然後我哋嗌左個招牌白滷水海鮮拼

頭盤先有酸脆蘿蔔,酸酸地好開胃

脆炸拼盤配黑松露醬
有香芒酥, 薯條, 食呢啲香口嘢梗係要嗌個啤酒啦🍻

威士忌酒香鵝肝

金牌滷水獅頭鵝肉

潮式炒米粉
米粉炒得乾身, 好足料

老火湯
係好有家嘅感覺嘅木瓜雞腳湯! 非常之清甜

上湯時蔬

然後我哋嗌左個招牌白滷水海鮮拼盤
有海蝦墨魚聖子鮑魚
比較清雅嘅白滷水, 淡淡滷水味又唔會蓋過海鮮嘅鮮味!味道非常襯!

好滿足嘅一餐呀, 又可以飲酒又可以食潮州嘢, 見到佢酒吧入邊都有啲beer pong table, 唔知幾時限聚令過後可以約班朋友來玩呢