2020-11-20 130 views
阿媽話街市唔係成日有大隻嘅蟹,但又好想食.....朋友推介嚟呢間酒店裏面嘅食肆,果然大隻兼抵食。招牌白胡椒蟹,阿媽目測大概斤半重,蟹肉又厚又多,隻蟹鉗大都呢!仲話話呢個份量嘅係如果街市有得賣都要二百幾$300 ,而且唔係時時有,都未計煮嘅心機同水電煤。而家$468唔使自己煮唔使自己洗,!話時話,鐵板上枱,侍應再喺蟹面淋上胡椒汁,即時椒香撲鼻,聞一聞真係格外醒神呀!胡椒香同辣逼入蟹肉,微辣的香氣更加突顯蟹肉嘅鮮甜,個種味覺衝擊好正!胡椒平衡左蟹嘅寒性,呢個配搭幾好喎!清蒸虎杉班足足有一斤重,我同阿媽兩個食就啱啱好,條魚蒸到啱啱好,條魚仲擺得非常生猛。豉油都沾到魚鮮,未食望下魚眼就知新鮮。甜甜蜜蜜嘅拔絲菠蘿咕嚕肉都係朋友推介,拔絲嘅做法令咕嚕更脆。外脆內軟有焦糖香味,新鮮多汁嘅菠蘿同咕嚕肉,一濃一淡,絕對唔會咁易食滯。我好鍾意食金銀蛋浸菠菜,呢度又煮得幾好。欣賞呢間食肆用嘅都新鮮靚料,上湯浸住靚皮蛋咸蛋同菠菜,索哂味,湯頭都好飲。呢間的確係同系列較高質嘅分店,無論服務、食物、整潔度都比其他分店更好。金屬感同幾何線條配合、優雅華麗水晶燈、沿路走來嘅酒店範圍,係有鼓尊貴氣派。

招牌白胡椒蟹

清蒸虎杉班