2015-07-17 1145 views
一向被譽為甜品控的我, 每逢星期六,日都鐘意去揾好野食, 當中當然唔小得我最鐘意的Afternoon Tea 拉。今次冇意之間竟然俾我發現到新大陸, 真係喜出望外。 Alize Noire de Nova係馬寶學林商場的一樓, 雖然位置唔係咁起眼, 但入到餐廳, 地方好大, 裝修格局好優雅, 本身見到咁的格局, 心諗會唔會好貴, 點知一睇個餐牌, 下午荼Tea Set for 2只係$298, 包2壺自選果荼, 好適合一班朋友一邊傾一邊慢慢嘆之餘, 價錢又唔貴好快, 我們點的Blueberry fruit tea就到左拉, 果味濃郁, 餐廳一d都冇將貨就價, 飲得出唔係一般的平價荼包。同朋友傾左幾句, 飲左幾啖茶, 我們點的tea set就到左拉, 份量比我想像中多, 真的有點怕食唔曬第一層係下午茶set一定有的英式鬆餅, 配自家製的士多啤梨醬同butter cream, 鬆餅內有好多提子乾, 士多啤梨醬有好大粒的士多啤梨, 自家製的果然係唔同d。食完鬆餅我們就試個法式小蛋糕, 味道同之前食開的唔同, 口感特別得來又唔會冇左原有的風味, 不錯不錯。之後, 終於到我最期待的鵝肝朱古力棒啦
果茶味道好濃郁
下午茶Tea Set
鵝肝朱古力棒
之後, 終於到我最期待的鵝肝朱古力棒啦
~~~~一口咬落去, d鵝肝醬流曬出來, 正呀, 一開始只係食到鵝肝的味, 之後好快鵝肝的味就俾黑朱古力的味蓋過, 朱古力不會太甜, 兩者配合得天衣無繨, 如果呢支野係有得單order的話, 我係會立即order多支架 ^0^
到第二層拉, 我們試凍湯, 好清新, 健康之選。我個人就好鐘意個三文魚穌餅, 個餅底係好鬆脆的千層穌。 蝦串都好好味, 加上已經剥埋殼, 啖啖肉, 岩曬我呢d懶人, 呵呵呵
其實食完第2層, 加上飲到成肚水, 已經好飽, 不過作為甜品控的我係唔會放棄架!!我就試左個wasabi的馬卡龍, 一放入口, 哇!真係好重wasabi味呀, 不過最神奇的係一d都唔辣, 出乎意料地好味。我朋友就試左個earl grey味的馬卡龍, 佢話好重的earl grey味, 水準拍得住某d馬卡龍專買店。另一款個人推介的就係rasberry yogurt cake, 我最鐘意d酸酸甜甜的野架拉, 呢個cake清新得來又唔會太酸, 好岩我胃口。 最後就係榛子朱古力cake, 水準都唔錯, 好重的榛子味, 不過, 個人都係鐘意rasberry yogurt cake多d。

總結, 咁的價錢都可以做到咁高質素的tea set, 我絕對會再來幫襯
2015-07-11
$150 (Tea)
果茶味道好濃郁
下午茶Tea Set