2017-11-24
人生當中最難忘的時刻,莫過於就是婚禮,一個令人觸目傾心嘅婚禮更加係好多情侶夢寐以求嘅回憶,今次參與尖東婚宴場地嘅晚宴亦都令我有一個美好的回憶。入到去尖東薈第一個感覺真係好似去到酒店一樣,樓底非常高,加上白色而簡約嘅裝潢增添一份時尚感覺。就算場地內的Backdrop,枱櫈都有自家風格,真係啱哂有品味嘅情侶。鴻運脆皮乳豬乳豬上枱時微暖,對比酒樓每件的份量好似大一點,皮下脂肪亦相對較少啱哂注重健康嘅朋友。鮮蝦海皇卷海皇卷外裡金黃,加上沙律醬一齊食倍感滋味。海皇燴竹笙近年來很多婚宴都可以選擇唔食魚翅,而今次食呢個菜式雖然係竹笙,但味道方面真係唔會比魚翅差,而且佢份量十足,食完成個人都暖哂。蠔皇原隻鮑魚鮑魚火喉剛好煮得淋身,而且佢嘅鮑魚味好濃郁真係唔錯。除此之外亦有清蒸石斑魚,脆皮吊燒雞等等,整體味道都唔錯,個人就好鐘意佢個石斑魚,魚質嫩滑蒸得剛剛好,加埋蒸魚豉油真係一流。最後因為都食到有啲飽所以未試晒唔同菜式,但佢個伊面炒得都相當乾身,而甜品就鍾意食佢個泡芙,內裏加埋雪糕一齊食真係一個圓滿嘅句號。
鴻運脆皮乳豬
鮮蝦海皇卷
海皇卷外裡金黃,加上沙律醬一齊食倍感滋味。
海皇燴竹笙
蠔皇原隻鮑魚
鮑魚火喉剛好煮得淋身,而且佢嘅鮑魚味好濃郁真係唔錯。