2018-03-18
去到港島區高貴價地段,餐廳質素亦相對有保證。今次去到帝盛酒店嘅圃公館,環境當然舒適,而食物亦無令我地失望!首先有羊肚菌燉花膠湯,淨係見到湯渣嘅材料,就知道用料非常豐富,樣樣真材實料,燉出黎嘅湯鮮甜而清晰唔油膩,加上充滿骨膠原嘅花膠,呢個湯夠晒養顏滋陰。明爐荀殼魚係今日最期待嘅主菜,淨係賣相都已經夠晒吸引,加上荀殼魚份量十足,差不多有2斤,燒酸菜、海帶等配料燉制而成嘅湯浸熟條魚,魚肉嫩滑而保存到鮮味,強烈推介。而最後亦有兩道肉食,分別係茶香牛仔骨、糯米釀雞中翼,前者用上茶葉嘅香味,同牛仔骨非常合拍; 而糯米釀雞中翼亦係相當新穎嘅菜式,將糯米功巧妙地釀入雞中翼之中,雞翼外表又烤焗得金黃香脆,令整個口感更加有層次!