2015-12-11 263 views
一向對德國餐情有獨鐘,尤記得剛畢業時到德國旅行,見到當地人係户外木制長枱一邊舉杯暢飲德國啤,一邊品嚐各種德國香腸,那種暢快感覺,到依家仍然係瀝瀝在目。係數年前已經幫襯過這間德國餐廳Fass兩次,今次同好友聚餐,難得可以把酒言歡,便提意呢間有質素嘅Fass。Fass位於河內道,K11對面,港鐵站N2出口。入口位於酒吧旁,沿著樓梯向下走,就有如入酒窖一樣神秘。餐廳以一個個大啤酒桶作主題,大家可以坐係木桶內用餐,私人度十足,想悄悄話都唔怕隔離聽到。食德國餐一定唔少得啤酒,點了Bitburger lemon draft beer 0.5L $75。啤酒泡十足,色澤通透,飲落帶點檸檬香氣,雖然麥味唔多,但勝在易入口,啱晒女仔口味。仲有其他嘅draft beer同bottle beer,總有一款啱自己口味。Salad 點咗tomato and buffalo mozzarella cheese$108 ,同埋classic caesar$98 。兩個沙律都非常出色,切厚片的mozzarella 水牛芝士,配上切片的番茄,以及新鮮的羅勒葉,口感清新,旁邊嘅沙律菜同樣新鮮,黑醋酸而帶點果香。至於Cla
Salad 點咗tomato and buffalo mozzarella cheese$108 ,同埋classic caesar$98 。兩個沙律都非常出色,切厚片的mozzarella 水牛芝士,配上切片的番茄,以及新鮮的羅勒葉,口感清新,旁邊嘅沙律菜同樣新鮮,黑醋酸而帶點果香。至於Classic Caesar 凱撒沙律,跟一般凱撒沙律略有不同,羅馬生菜切成粒粒狀,食落更加爽脆而且廚師已經一早預伴好沙律,令沙律菜平均沾滿沙律醬亦,無平時食醬多個食菜嘅感覺,Parmesan cheese 份量適宜,配上煎香嘅煙肉碎,提升整沙律咸香。
食德國菜又點少得咸豬手呢?我覺得咸豬手最能夠顯示出餐廳嘅功力。Roasted Pork Knuckle $198,咸豬手皮脆肉嫩,每一啖都夾著脆卜卜同埋油香,而且亦唔會過咸,每一啖都充滿骨膠原。配上芥末醬,以及德國酸菜,去中和返油膩感覺。Side dishes揀咗meshed potato $38同pan fried potato $45 。兩個配菜都相當出色,薯蓉口感細滑,充滿牛油香味,令人愛恨交纏。香煎著仔鑊氣十足,加上洋蔥茄汁一齊煎香,簡直香氣四溢。
Brised ox tail served with risotto $178,十分正宗嘅一個意大利飯,好多時西餐廳都會將意大利米煮到好似珍珠米一樣口感,而滿足中國人對米飯嘅要求,但可惜正宗嘅risotto 煮好時嘅質感好像半熟米一樣,難讓習慣熟爛米飯的亞洲人接受。但要吃當然要吃正宗,否則就同係茶餐廳据扒一樣算罷。Braised ox tail固名思義係燴牛尾,整碟意大利燉飯都充滿了濃郁嘅燴牛尾味道,吸收了全部精華。
最後黎甜品lemon tart $68,外表賣相吸引,面頭上嘅棉花糖烤得半焦半溶,裡面夾著檸檬味吉士,非常清新,lemon tart配上Ram raisin 雪糕,夠晒特別。喜歡酸酸甜甜嘅朋友絕不能錯過。
幾年後再同呢間餐廳重遇,感覺依舊,食物質素依舊美味,環境格調亦無改變。假如想嚐試一下德國人對啤酒以及美食嘅追求,這間餐廳絕不能錯過。P.S.如果想坐木桶,記得一定要預約啊~