2021-07-29 73 views
有朋友推介呢間土瓜灣嘅十戶餐廳非常之高質 又包咗四款各一杯嘅清酒 我身為一個終極嘅alcoholic foodie點可以唔嚟試下呢關東煮蘿蔔 非常之有日本嘅味道 蘿蔔好林 吸曬湯嘅味道 成個前菜嘅層次都非常之豐富食完呢個菜之後就有一杯清酒叫做三粒米 報名思義 米味非常之重 口感幾滑刺身三點 有牡丹蝦 肉質彈牙 蝦味十足 蝦頭又有膏 非常之好食 金目鯛魚味都幾重 雖然冇三文魚嗰啲咁肥美 但係佢嘅肉質爽脆 深海池魚 試過好多間嘅深海池魚刺身都偏血腥味重 但係呢間嘅腥味非常之少 算係幾好清酒有鶴乃江 佢係比較淡味 所以唔會搶咗海鮮嘅鮮味 配海鮮一流之後有四款串燒 包括鹽燒大虎蝦 蝦肉口感同埋刺身爭幾遠 但係燒完之後蝦油完全滲曬喺蝦肉入面雞心 雞腎都燒得好脆身 雖然冇乜雞肉味 但係口感好彈牙 我都鍾意 雞腿肉 雞軟骨串 加少少鹽令到肉味再提升一個層次清酒有白木久 有少少辣味又酸酸地 幾得意 配肉類非常好海鮮湯 用金目鯛嘅肉去熬 魚味好重 成個湯都好濃朱古力蛋糕 朱古力味好重 非常之濃 我身為一個朱古力控我覺得呢個蛋糕非常之完美清酒就有Black swan 比白木久更酸嘅清酒 可以中和到甜品嘅

清酒有白木久 有少少辣味又酸酸地 幾得意 配肉類非常好

海鮮湯 用金目鯛嘅肉去熬 魚味好重 成個湯都好濃

清酒就有Black swan 比白木久更酸嘅清酒 可以中和到甜品嘅甜膩感