2021-06-27
媽媽最近愛上食酸菜魚,於是係網上搜尋搵到哩間餐廳,今晚帶左佢去品嚐,餐廳今晚非常熱鬧,我們被安排坐在卡位,和媽媽一起看餐牌,係最底一頁就發現我地想食既酸菜魚,而且仲有6款煮法可供客人自由選擇配搭媽媽怕食辣,其中有兩款煮法係唔辣的,我地最後選擇左老壇酸菜魚煮法,我地仲叫左個蒜香燒茄子魯肉飯同兩杯熱飲。等左大概20分鐘時間,所有食物都上哂枱,酸菜魚好大盤,條魚有我兩隻手掌大和長,店員將它放在電爐中開著電制並叮囑底部的湯滾燙後便將面層的配料元茜、炸蒜、酸菜等嗶落湯中才會入味湯滾後我地照做,酸濃的湯香飄逸,我地開始起筷,媽媽說食得出這條是海魚,肉質比較實兼爽口,無泥味,較養魚鮮甜,加上無咩細骨,只係得中間一條大骨,方便食用,我地覺得只食魚有點單調,於是叫多幾款配菜,土豆、鴨血、金菇、雲耳、萵苟和土豆,配菜索左酸菜魚的湯食落更加美味,鴨血嫩滑,比平時食開的豬紅較實正及濃味,雲耳大大塊好爽口,正。蒜香燒茄子魯肉飯: 連同三款廚師小食上(蒜蓉黑木耳、中華沙律、肉丸)茄子好多蒜粒係面,個飯都幾大碟,有埋半隻滷水蛋及一些椰菜,媽媽一邊送魚一邊食,不自覺就食哂成個飯,睇返餐牌見到原來哩個餐 (+$18)有
茄子好多蒜粒係面,個飯都幾大碟,有埋半隻滷水蛋及一些椰菜,
媽媽一邊送魚一邊食,不自覺就食哂成個飯,睇返餐牌見到原來哩個餐 (+$18)有個花膠特濃雞湯,一於叫黎孝順下媽媽先,黎到個湯都幾結身,舊花膠好厚身同大,媽媽話飲落雞味濃郁,正。
餐廳冷氣都好夠,氣氛濃厚,我地全程都無食到流汗,服務員招待同執野速度都快速,難怪甘多人幫襯。