2022-09-01 25 views
今日同朋友嚟食佢最愛嘅酸菜魚,嚟咗呢間堅尼地城分店嘅十三少,都幾近地鐵,佢外內裝潢都係比較中式,但個大門超級重,好難推開,勁搞笑!首先有樣好有趣嘅嘢就係佢嘅筷子架係一粒花生!而且我哋研究咗,應該係一粒真嘅花生,唔係花生造型嘅筷子托,好搞笑。佢會先上一碟花生米,跟住前菜我哋嗌咗一個蒜泥青瓜,主角就梗係酸菜魚,係有得揀辣度,我哋就嗌咗小辣,完全可以接受嘅辣度。佢個size比我expect大好多!入邊啲魚片都係起曬骨嘅,仲有一堆菌類、萵筍、蘿蔔等等,個waiter 有建議可以先飲湯再食魚,個湯幾好飲,好夠味但唔會話食出有好大陣味精味。另外食酸菜魚當然要配個飯嘅,我哋就嗌咗呢個蒜香荷葉蟹飯,荷葉味我就食唔得出,但d蒸蟹加埋都可能有1隻或更多,而且啲蟹係真係有膏嘅,幾好食不過overall係有d 油膩少少。 最後仲食咗個雪耳糖水,為呢一餐畫下完美的句號!

$200 (Dinner)