2015-09-11 1411 views
晚飯吃得早, 有利於吃甜品不用排隊, 今天又一例證喇! TONY WONG 蛋糕由九龍城時代已有所聽聞, 但我唔係太好嗜甜點, 所以一直都未試過, 適逢在沙田晚飯後, 路過此店, 竟然不用排隊, 當然要試一試!環境設計得柔和閒靜, 但跟服務員的態度成强烈對比, 沒有殷勤的招待, 服務員生怕說漏了最低消費$50/位, 還有要1小時交枱, 非常非常的商業化...一種很冷的感覺....我們點了1個TEA SET (DEVIL COFFEE CAKE + CAPPUCCINO WITH MANUKA), 另外加了1個CREME BRULEE.DEVIL COFFEE是驚喜, 外表平平無奇, 見佢係NEW ITEM 之一, 所以揀左佢... 吃下第1口有點怪怪的, 再吃第2口發現了多層次的味道, 先是咖啡的苦澀味, 然後是微微的朱古力香味, 再來是比較甜的HAZELNUT 味兒, 餘香是淡淡而又清新的橘皮味道, 4個層次的味道整體感覺特別, 甜味恰到好處.CREME BRULEE質地細滑, 但忌廉太重手, 只吃到濃郁的奶味, 欠缺了蛋香. 甜味剛好, 焦糖也燒得薄脆. CAPPUCCINO WI

另外加了1個CREME BRULEE.

DEVIL COFFEE
CREME BRULEE
CAPPUCCINO WITH MANUKA, 咖啡質地較薄, 味道較淡, 但配上MANUKA蜜糖, 就充份散發出MANUKA特有的香味, 比起用水沖MANUKA來得濃郁得多, 味道特別, 令人難忘.
CAPPUCCINO WITH MANUKA
CAPPUCCINO WITH MANUKA
Other Info. : 在排隊買單時, 看見蛋糕柜的2個職員在隔空遥控分配桌子給客人的職員, 但分配桌子的職員看不明白, 見到柜枱的職員非常生氣, 我會覺得其實你可以自己行出去分配吖, 比客人見到真係唔係几好... 之後1星期, 有一天晚上, 我們4個大人帶著1個3歲小孩再來光顧, 當時我們問小孩也是$50/位嗎? 侍應回應: 是的! 其實我們是無所謂的, 最後我們買了總共$245, 欠5元才夠最低消費... 而我們都打算如果佢話我地唔夠數, 我地比多$5咪得囉... 但當時收銀的店員反應都几大咁話: 你地爭$5 喎... 我們有點呆住, 但也立即把手上的$5 遞上.... 馬上有1位應該是比較高級的職員看到走過來說, 小孩不用計.... 咁其實係比左1次唔洗計小孩既優惠我地? 定係根本小孩就唔計架呢? 這店的食物是不錯的, 但給人的感覺太商業, 還有員工的服務態度真的應該改善.
2015-08-16
$55 (Last Night Supper)