2015-04-07 635 views
韓燒就食得多,以住感覺係太多肉,多肉到食唔落個隻,日燒我就無試過,所以就約左幾個朋友黎呢度試下日式燒烤既風味吧!舖頭位於唔太繁忙的地區,佐敦女拔萃後面。店員預備好醬汁俾我地...從左到右分別係,芝麻醬、燒肉汁、柚子汁。燒肉汁係適合豚肉燒。柚子汁係適合肥牛肉等。芝麻醬我不感興趣,因為我唔鐘意芝麻個種味。先黎一D開胃野食,係冰頭漬同八爪魚粒。冰頭漬係三文魚頭的軟骨,食落是酸酸的,應該是用醋醃過,幾好趙口,而八爪魚粒上有Wasabi,但唔會好攻鼻搶口,唔錯!跟住有沙律,感覺清新新鮮。以上三樣都是開胃的,跟住就係肉來了。首先係美國牛排,有少少似厚切雪花肥牛,開始燒既時候,直至肉汁出左黎,就可以反轉第二面燒,你地睇下幅相裡面既肉汁出哂黎,肉質岩岩好,但要注意,牛燒耐左就會老,變得韌了。跟住係豚頸肉,上碟時砌到好似花一樣,燒完時,豚肉本身一格格,黃金色的,食入口又唔太油膩,又爽口,唔韌。之後有日本A4和牛肉眼,呢個我鐘意,因為入口即溶,比之前既美國牛排更有肉味,我推薦!之後有燒鰻魚,燒鰻魚有BBQ風味,但我覺得冇乜魚鮮味,可能鰻本身係淡味,不過燒既時候要注意,個魚要係咁翻係咁翻,因為好易黏底的。帆

舖頭位於唔太繁忙的地區,佐敦女拔萃後面。

店員預備好醬汁俾我地...
從左到右分別係,芝麻醬、燒肉汁、柚子汁。
燒肉汁係適合豚肉燒。
柚子汁係適合肥牛肉等。
芝麻醬我不感興趣,因為我唔鐘意芝麻個種味。
芝麻醬+燒肉汁+柚子汁
先黎一D開胃野食,係冰頭漬同八爪魚粒。
冰頭漬+芥辣八爪魚粒
跟住有沙律,感覺清新新鮮。
沙律
以上三樣都是開胃的,跟住就係肉來了。
美國PRIME小牛排
豚頸肉
日本A4和牛肉眼
燒鰻魚
帆立貝,呢個就有鮮味啦,一路燒,一路睇住個殼D牛油滾,食得!好香牛油味,配海鮮是一流的,不過都係唔好燒咁耐,會老的。
帆立貝
日本阿波尾雞翼,一段燒雞翼味道吧!
日本阿波尾雞翼
而呢晚我飲過呢兩種啤酒,北海道啤酒同埋知床啤酒;
北海道啤酒麥味重,比hoegaarden再濃D,知床啤酒就沖滿花香味,比較清甜,兩款我都鐘意的。
北海道啤酒+北海道知床啤酒
Other Info. : 今次平均唔到300蚊,但食物質素不錯,有水準的說。
2015-03-30
$300 (Dinner)
冰頭漬+芥辣八爪魚粒
美國PRIME小牛排