2022-05-23
醉愛抹茶 Salisterra X Matchali Afternoon tea🍴鹹點打頭炮系 - 松露芝士泡芙,鬆軟口感食落好舒服,松露味香而不濃,剛剛好。不過如果可以大件d就好啦 😆 🍴鴨肉甘脆伴梅子汁 - 非常酥脆,層次感分明,鴨肉味香且濃厚,個人認為乃上佳之作😋;不過梅子汁味道就唔凸出。🍴蘑菇批 - 剁得好細且均勻,口感好好,酥皮油香無掩蓋濃濃既菇蕈香,平衡做得唔錯。🍴煙三文魚沙律伴裸麥包 - 造型別緻,味道正常發揮無咩特別驚喜。呢個煮法黎講感覺有少少dry。如果可以多d醬汁系個煙三文魚沙律度會好d。🍴脆炸牛尾丸子 - 正常發揮,牛味香濃。🍴迷你抹茶橘子冬甩 - 脆脆地幾過癮,稍稍似港式沙翁。🍴抹茶焦香芝士蛋糕 - 迷你既份量剛剛好,芝士味香濃,同時唔會搶左抹茶香。美中不足系“焦香”呢個部分真係唔多覺,可以狂野d,焦香d?😂🍴焙茶檸檬香梨撻 - 可能整體太甜,焙茶味被掩蓋左,有少少失望。個cream好smooth,不過焙茶甜品個人都係覺得配合沙沙既口感會有feel d。🍴黑芝麻抹茶紅豆泡芙 - 整體感覺都係偏甜,尤其抹茶紅豆醬既部分;既然有黑芝麻,感覺可以利用更多黑芝麻甘香呢個
🍴脆炸牛尾丸子 - 正常發揮,牛味香濃。
🍴迷你抹茶橘子冬甩 - 脆脆地幾過癮,稍稍似港式沙翁。
🍴黑芝麻抹茶紅豆泡芙 - 整體感覺都係偏甜,尤其抹茶紅豆醬既部分;既然有黑芝麻,感覺可以利用更多黑芝麻甘香呢個特點,達至平衡整體甜度。
茶飲叫左 Matchali Iced Matcha Latte,味道唔錯,不過如果可以濃d會更好;因為奶味的確搶過抹茶味好多。呢個下午茶整體感覺良好 💪🏻 尤其鹹點,樣樣皆精。唯甜品的確稍微過甜。茶類甜品都係多帶甘香會更好。用餐環境舒服,加上維港景😍確係正。