2017-07-05
同人鍋 做完野約左家人食雞煲,仲有火鍋同海鮮喎,冇乜期待下去同人鍋應約。去到先知原來呢間嘅火鍋湯底好得,唔係一般皮蛋「嚴」茜或豬骨湯,而係用花膠😍或龍蝦😮來做湯底!!家姐叫左一系列食物,先食出名嘅雞煲,雞大大件嫩滑新鮮,少骨而且入味。個汁甜甜地,如果有碗飯一定好好撈汁!😁 食完雞煲就食火鍋,我地叫左花膠湯底,店員提議我地飲埋花膠湯,之後先再加清湯做湯底。我嗰晚其實好攰,完全冇idea家人叫左咩。只見店員捧黎一大碟什錦丸拼盤、兩碟肥牛、生菜、餃子+魚皮餃。再加大海鮮併盤,入面有新鮮鮑魚,聖子,生豪,白膳片等,見個賣相都幾吸引,當堂精神少少🤣。 成日冇乜飲過水,見到個花膠湯即刻9秒9隊返碗!湯好濃又黏口,花膠膠質應該好重,湯好清甜飮完冇乜口渴,應該冇落好多味精。 飲完湯開動火鍋——肥牛入口即化、餃子新鮮大隻、至於鮑魚,上枱時仲識郁,煮熟後夠彈牙有鮑魚味、聖子則夠新鮮爽口、蠔就比較普通,但都有蠔味、最後有比較特別嘅白鱔片,啖啖肉好肥美,點辣椒油好正! 總之呢一餐係好醒神的一餐,冇介紹錯!!
做完野約左家人食 雞煲,仲有火鍋同海鮮喎,冇乜期待下去同人鍋應約。去到先知原來呢間嘅火鍋湯底好得,唔係一般皮蛋「嚴」茜或豬骨湯,而係用花膠😍或龍蝦😮來做湯底!!
家姐叫左一系列食物,先食出名嘅 雞煲,雞大大件嫩滑新鮮,少骨而且入味。個汁甜甜地,如果有碗飯一定好好撈汁!😁
食完 雞煲就食火鍋,我地叫左花膠湯底,店員提議我地飲埋花膠湯,之後先再加清湯做湯底。我嗰晚其實好攰,完全冇idea家人叫左咩。只見店員捧黎一大碟什錦丸拼盤、兩碟肥牛、生菜、餃子+魚皮餃。再加大海鮮併盤,入面有新鮮鮑魚,聖子,生豪,白膳片等,見個賣相都幾吸引,當堂精神少少🤣。
飲完湯開動 火鍋——肥牛入口即化、餃子新鮮大隻、至於鮑魚,上枱時仲識郁,煮熟後夠彈牙有鮑魚味、聖子則夠新鮮爽口、蠔就比較普通,但都有蠔味、最後有比較特別嘅白鱔片,啖啖肉好肥美,點辣椒油好正!
總之呢一餐係好醒神的一餐,冇介紹錯!!