2020-02-21
今日情人節男朋友為我安排了一連串活動,出發前當然要醫飽肚。男友帶我去位於上環一間小店食漢堡。餐廳面積不大,裝修充滿著美式風格,感覺好似置身於美國的酒吧,舒適自在。這裡大部份漢堡價格六七十蚊左右,價格合理。除左漢堡仲有幾款意粉同小食可選。適逢今日是情人節,店舖推出了情人節限定優惠。購買指定漢堡只要七十幾蚊就有埋小食加汽水,超級抵食。點了兩款漢堡分別是殿堂級美國西冷漢堡同經典芝士漢堡。漢堡相賣吸引,漢堡份量大,非常足料。特別是西冷漢堡,因為太大關係所以不知從何入手,店員好熱心主動同我哋介紹兩種食法,最普遍是壓扁漢堡一啖咬下,如果想食得斯文或者同人開心share可以用固定在漢堡上的木刀把漢堡切開。雖然食得有些少狠狽,不過不得不讚漢堡的味道出色。西冷牛味重,而且夠淋,這款漢堡不需要太多醬汁味道已經好出,貴得有價值。另外芝士漢堡一點也不失色。漢堡扒有水準,肉汁夠,不乾身,芝士再夾秘製醬汁,令人食指大動。小食選了香脆雞翼同薯角。炸物新鮮炸起,外皮夠脆夠乾身,雞翼肉嫩,不過表面偏咸加些少甜酸醬可以中和返味道。薯角份量比想像中大份,厚厚的薯角,熱辣辣,食完又飽又滿足。