2023-06-01
重慶大廈有質日菜之《臻一鮨》一直以來俾人感覺,以為重慶大廈整係食咖哩或印度野,原來重既新裝修後,呢間日本菜《臻一鮨》有驚喜,裝修以木質及主,有好日式feel,有bar枱區及卡位,值得一提既係茶壺同茶杯,幾有心思,有個暖爐坐熱壺茶,所以一定夠熱,好有茶香味,QR code落單好方便,仲有堂食套餐,餐前小食係木耳絲,和風海鮮剌身沙律 $98:沙律菜好新鮮,有3款剌身,紅色一粒粒既唔知係咩黎,但入口味道幾特別,沙律sauce幾好味,酸酸味味好開胃,剌身盛三點 $128:剌身係厚切,全部都好新鮮,牡丹蝦個蝦頭超多膏,天婦羅軟殼蟹卷 $128:賣相靚仔,壽司飯唔會太多,入口軟殼蟹唔會整係食到炸粉,大小做得岡好,女仔一啖入口都無問題,碟底有好多沙律醬,唔點豉油都好好食,炸魷魚鬚 $48:份量唔多算,但炸得脆卜卜,入口唔會油膩,鹽燒油甘魚鮫 $128:份量多大件,肉質非常嫩滑,魚皮燒得好香口,自家制海膽冷麵 $128:海膽雖然唔多,但十分新鮮,入口無腥味,面質爽口彈牙,伴碟既湯撈埋冷麵一齊,非常夾,好好食,Asahi (500ml) $78總括食物質素都不錯,環境舒服,唔會太嘈,職員十分nice。
炸魷魚鬚 $48:份量唔多算,但炸得脆卜卜,入口唔會油膩,
Asahi (500ml) $78
總括食物質素都不錯,環境舒服,唔會太嘈,職員十分nice。