2020-03-10 471 views
話說上個月係北海道既星野度假村滑完雪 去左係度假村入面既Afuri食柚子拉麵就一直念念不忘 一search之下知道係香港開左分店 就去左食回味一下🤤 Afuri開係The one IT入面 位置都唔少 採用自助點餐 好方便 Menu同日本既大致一樣🤗我地就食左必試既柚子鹽味拉麵同柚子甘露沾麵🍜 拉麵同北海道食到既口感一致 都好彈牙人氣推薦既柚子鹽味拉麵係用上無添加味精既木魚清雞湯 加上清新柚子 食哂成碗都唔膩 湯底非常清甜😋 叉燒仲係我最愛 炙燒過食落更香👍🏻 柚子甘露沾麵麵底同樣可以選擇冷麵/温麵 自己個人喜好選擇左温麵 麵條比較粗身 更彈口更有咬口 沾上柚子味酸酸甜甜而微辣既湯汁 非常開胃😍 豚肉仲好腍好入味添🤩我地仲叫左炸軟殻蟹包 呢個真心係必食😱 超好食 原隻軟殻蟹已調味 炸得非常香脆🦀 配上泡菜同蛋黃醬勁夾 用刈包包著 食落外層軟綿綿 內裏香脆 口感豐富👍🏻👍🏻飲品方面我地就揀左Afuri Whisky Highball同Yuzu兩杯cocktail 🍸 Afuri Whisky Highball係Whisky 加梳打同柚子汁 酒味唔係好重 好fresh好岩女仔飲😚 而Yuz

我地就食左必試既柚子鹽味拉麵同柚子甘露沾麵🍜
柚子鹽味拉麵

柚子甘露沾麵

炸軟殻蟹包

Afuri Whisky Highball
而Yuzu就係Sparkling wine加柚子 蜜糖等等材料 會甜少少 不過柚子味就重d 好有特色🌟
Yuzu
柚子鹽味拉麵