2017-01-08
以前係石圍角讀書時,lunch 會黎食碗牛雜米,又平又夠飽,最重要係好味,冇諗過隔左十幾年間舖仲係度,裝修依舊,老闆仲係那個四眼叔叔。當然價錢比起十年前加左唔少,但我都深明通漲嘅影響。今次黎到叫左碗牛筋米粉,碗面一上,依舊係好香嘅牛味但又唔會太穌,一見到碗麵回憶返哂黎,先飲一飲啖湯底,同十年前一樣,都係用牛慢慢煮出黎嘅湯底,但個米粉就唔再係以前白雪雪比較硬身嘅米粉,變為較為半透明軟身少少係屋企會煮嘅米粉。牛筋大約有5舊,軟硬適中嘅牛筋十分入味,每啖都有好香嘅腩汁味,再加入佢地自家嘅辣椒油!正!佢地嘅辣椒油係十分辣,我通常落一匙就已經夠,除左夠辣仲夠香,唔會係一味得陣辣味。呢間店舖已經成為好多人嘅回憶亦都係好多中年男士嘅聚腳點,眼見佢地會大家各坐一檯,叫左2-3支啤酒食住牛雜睇住電視吹下水或睇下跑馬,開開心心咁就過一日,呢種咁有情懷嘅小店,依家賣少見少我地應該要更加珍惜。