讀書時期成日會上愛民碌齡,但執左之後都無再黎過lu,今日咁岩有啲事上開去就順手行下同食飯本身想去以前飯堂既天馬原來都執左..商場入面既都係連鎖店唔想食,行去冬菇亭果邊,原來都翻新晒,估唔到何文田變左咁多,最後揀左呢間點心店落單後見到免茶以為係咪見我單拖咁慘所以唔洗我比茶錢咁好,之後見到有張紙仔寫住下午茶免茶小籠包都幾大粒,入面有唔少湯汁,幾好味不過要趁熱食,食第二粒果陣吹凍左啲皮變返硬(順帶一提冷氣超級凍見隔離檯婆婆都縮縮下,最後叫店員幫我地較高返個溫度就正常返)紅棗糕好食個人鐘意食啲煙韌野,而且呢個糕又唔會太甜。但呢個就同小籠包相反,太熱食淋左啲,覺得擺多左陣吹凍啲先食就夠煙韌啦(夜晚比屋企人試,佢就唱反調話覺得可以甜返啲)雞扎,次次食雞扎都諗起細個會同家姐爭火腿食,其他塞晒比呀爸食大個左就變左最鍾意佢入面舊芋頭同雞,呢度芋頭夠粉,雞都ok,同勝在大份平時都間唔中會自己食飯,不過飲茶就真係第一次,樣樣都想試但得一丁友,叫三樣但最後都係眼闊頭窄食唔晒要包走比錢時見到佢原來有小菜menu,不過太遠啦,齡場又無埋,下次有機會再上開黎先試下啦~

小籠包都幾大粒,入面有唔少湯汁,幾好味

紅棗糕好食

2021-10-07