2014-05-17
不用想即使是從韓國進軍香港的燒肉店,也不可能百分百重現原本的味道,原材料不可能百分百一樣,而且係香港這裏租金更是一大難題。所以同樣的質素也需要用多一倍的價錢去享受,沒有辦法,要在香港吃好韓式烤肉質素的也沒有太多選擇。今天,選了近期大熱的喜來稀肉,餐廳同樣位於金巴利道,同一個街角,在晚上就會出現三條長長的人龍,其他兩條就是因「星星」熱起的炸雞店,大家也是為了吃好東西也不惜排幾個小時的隊。當然,自已也很怕排隊,當日,特地六點已到達店中,可是,發現已出現小小的人龍,全店已坐滿,十分驚訝,大家未到六點已在吃晚飯。所以我以為的很早,已是太遲。唯有開始排隊的心涯。苦候一小時終於有位,待應告知限時90分鐘用餐,雖然不是太多但也足夠。MENU的價錢唔算平,平均一碟都要$130唔算平,但等左咁耐,就咩都要試下先沒白費等的時間。所以我地叫左二種牛肉-牛五花、招牌肉喜來烤肉,另外,再叫左店的-五花肉和推介的護心肉,我自己必定會叫的豆腐湯。落單侍應就送上小菜和醬汁,小菜味道唔算多款但泡菜味道不錯,但算比較辣。醬汁要兩個人分一小碟我覺得唔太夠。配烤肉的小菜相比起韓國的算小款。雖然,係韓國的海外店但都沒重現韓國的
今天,選了近期大熱的喜來稀肉,餐廳同樣位於金巴利道,同一個街角,在晚上就會出現三條長長的人龍,其他兩條就是因「星星」熱起的炸雞店,大家也是為了吃好東西也不惜排幾個小時的隊。 當然,自已也很怕排隊,當日,特地六點已到達店中,可是,發現已出現小小的人龍,全店已坐滿,十分驚訝,大家未到六點已在吃晚飯。所以我以為的很早,已是太遲。唯有開始排隊的心涯。
苦候一小時終於有位,待應告知限時90分鐘用餐,雖然不是太多但也足夠。 MENU的價錢唔算平,平均一碟都要$130唔算平,但等左咁耐,就咩都要試下先沒白費等的時間。所以我地叫左二種牛肉-牛五花、招牌肉喜來烤肉,另外,再叫左店的-五花肉和推介的護心肉,我自己必定會叫的豆腐湯。 落單 侍應就送上小菜和醬汁,小菜味道唔算多款但泡菜味道不錯,但算比較辣。醬汁要兩個人分一小碟我覺得唔太夠。配烤肉的小菜相比起韓國的算小款。雖然,係韓國的海外店但都沒重現韓國的風味,真係有D估唔到。 呢度其中一特色,就係可以係燒爐上順便煎蛋,雖然好玩,但味道好淡,比係韓國食過的味道差得遠,我想好可能關蛋事,唔通店唔係用韓國蛋所以唔同味,我就沒再考究,始終送的唔可以太高要求。
肉的份量唔算多,一碟約合兩人的分量,食過咁多種肉,最有驚喜係牛五花,兩邊輕輕一燒,牛的香味出哂,而且口感一流,十分出色,可惜份量唔多。 五花肉$110得兩小條,真係好貴,仲要係唔多層次,肉味唔濃,比係出名的濟州食過的五花肉,真係唔可以比較,但價錢就貴三倍,真心有D失望。 招牌的護心肉,真係唔覺得特別,係有佢話的嚼勁,但真係沒乜味,唔覺得有濃烈的肉味,醬汁都沒乜特別,雖然來貨的店好似好勁,但唔算出色,而且$150都係得數塊,真係覺得下次唔會試。
另一店裏推介,喜來烤肉,食完後沒乜特別驚喜的感覺,用上店裏的名字,可能期望太高,就會覺得有少少失望。肉質同一般的牛肉一樣,唔係特別滑,牛肉味唔算濃。 反而,店裏的豆腐湯,味道出色,用料很足夠,豆腐是一整顆的嫩豆腐,海鮮鮮味都有,而且價錢合理 ,$68,下一次一定會再叫。
總結:
如果星期六日來又唔想排隊一定要5點幾就來到,唔係就要等第二輪,其實,店裏面人手唔多,有時要叫好多次待應先得閒理你,人手真係要加。但枱和枱之間都算闊,食完都唔會好大陣味。
價錢唔算平,但叫做有特色,未試過可以試下,但要排幾個鐘就食到,我就唔會等。