2023-03-20
之前已經試過佢哋嘅牛丼,今次經過屯門,遠遠就見到一個大牛頭外形嘅燈飾好搶眼,好易就認到係岩盤牛扒嘅分店,一於入去試埋佢哋嘅石燒牛扒。岩盤牛扒主打日式石燒牛扒,店舖裝修簡潔、色調和諧,牆上掛有牛部位圖同牛頭佈置。呢度係自助形式,自己先找座位,再去櫃面或者使用點餐機點餐,按照自己喜好選擇部位及重量,然後自己取餐,食完自行收回餐盤。#石燒肉眼扒 (300g) $210餐廳主張自己牛扒自己燒,幾多成熟,點樣調味,都係自己話事。佢哋用上美國牛,有牛柳、牛板腱同肉眼部位選擇,然後選擇想要嘅重量,再選一款配料有青蔥、生洋蔥同蒜蓉。我選擇咗肉眼300g配蒜蓉。店員將三成熟嘅肉眼放到熱石板上,攞到埋位仲聽到石板熱到「治治」聲。切開肉眼,利用熱石板嘅高溫燒到自己所需熟成度。肉眼扒肉質嫩,入口好腍好juice,牛味濃郁。食到最後仍然保持溫度。枱面有唔同調味料俾客人自行調味,有海鹽、黑胡椒、燒肉汁同七味粉。套餐加$30可以選擇白飯、和風湯、沙律或飲品其中三樣。餐廳標明100%使用日本蛋同日本米。個人鍾意將燒熱嘅肉眼沾上柚子燒汁,再捲入溫泉蛋轉一圈,蛋汁包住肉眼再撈埋啲飯食,口感滑溜,結果成碗飯食晒。#岩盤牛扒
#石燒肉眼扒 (300g) $210
店員將三成熟嘅肉眼放到熱石板上,攞到埋位仲聽到石板熱到「治治」聲。 切開肉眼,利用熱石板嘅高溫燒到自己所需熟成度。肉眼扒肉質嫩,入口好腍好juice,牛味濃郁。食到最後仍然保持溫度。 枱面有唔同調味料俾客人自行調味,有海鹽、黑胡椒、燒肉汁同七味粉。套餐加$30可以選擇白飯、和風湯、沙律或飲品其中三樣。餐廳標明100%使用日本蛋同日本米。
個人鍾意將燒熱嘅肉眼沾上柚子燒汁,再捲入溫泉蛋轉一圈,蛋汁包住肉眼再撈埋啲飯食,口感滑溜,結果成碗飯食晒。 #岩盤牛扒 ミディアムレア ステーキ
地址屯門良德街11號寶怡花園地下15-16號舖