2018-06-07
記得年幾前黎食過pizza留下美好印象,今晚係附近行完街又過黎回味下。 由太古小學沿住英皇道行,幾分鐘就黎到隱身於商業大廈既餐廳。好少見dinner set只有兩款牛、一款豬既選項,原來另有五款主菜可以任意加$48升級為包含餐湯、甜品同餐飲既套餐。 係饑腸轆轆既情況下,紅肉為主既餐牌特別岩心水,最後揀左兩款肉食飽d。先黎兩碗羅宋湯,熱辣辣又足料。 餐包預先焗熱至外脆內軟,可惜飲哂湯先送上黎,亦冇附上牛油,令味道打左折扣。安格斯西冷 (Dry-aged) 牛扒伴紅酒牛肉汁 ($326) dinner set第一次食Dry-aged牛扒,比起軟腍、有血水既普通medium牛扒,熟成後完整地鎖住肉汁,保持嫩紅得黎冇滲出多餘水份,肉質亦明顯較扎實。 西冷牛扒輕輕灑上幼鹽後煎至微脆,牛味甘香濃郁,唔洗點醬味道都好豐富。唔起眼既薯菜亦令我眼前一亮。 形態奇妙地有少少似無花果,入口先發現係外皮煙韌、內裡幼滑既焗薯,裹上牛油果醬非常香口惹味,完全係爭住食。 牛扒下埋藏左以蕃茄醬煮成既櫛瓜同彩椒,清新爽甜。椰香辣醬燒春雞 ($168+$48) 轉套餐店員強調需時三十分鐘,最後同牛扒一齊上菜,又唔係想像中
好少見dinner set只有兩款牛、一款豬既選項,原來另有五款主菜可以任意加$48升級為包含餐湯、 甜品同餐飲既套餐。 係饑腸轆轆既情況下,紅肉為主既餐牌特別岩心水,最後揀左兩款肉食飽d。
椰香辣醬燒春雞 ($168+$48) 轉套餐
店員強調需時三十分鐘,最後同牛扒一齊上菜,又唔係想像中等咁耐喎。 第一眼以為份量縮水至得返半隻,原來廚房已經將雞一分為二,方便客人進食,只係疊起左姐。
一手撕開雞脾,肉汁就傾盆而出,沿住雞肋流出黎。 雞皮帶焦香,嫩滑既雞肉充滿香草味,可惜椰香辣醬唔太入味,令落單時所想、重口偏泰式風味既期望落空。
值得一讚既係king size既春雞啖啖肉,火候控制得唔錯,厚肉得黎做到僅僅熟,以此質索黎講收費合理。 伴碟既粗薯條即叫即炸,食到底依然夠熱又乾爽,用手食都唔會沾上任何油份。
簡簡單單叫杯凍檸茶飲下,第一次見用啤酒杯大大杯咁上,茶底完全冇加糖夠健康,飲住黎吹水有點chill。
最後既朱古力慕絲蛋糕雖然顏色唔深、亦冇加朱古力片,但食落極度香濃順滑,為今晚畫下完滿句號。