去電腦節前首先醫飽肚, 所以係附近選了神虎拉麵。網上翻查資料, 神虎來自日本大阪, 07年創店, 現有5間分店, 進駐香港約大半年。在灣仔人流稀少的內街開店, 排隊位置除了近車路外還常有冷氣機滴水, 所以要企定定排感覺唔多好。2時到達後大約等15分鐘便可以入座, 小店約有廿十多個位子, 比想像中多。拉麵有多款選擇 (神虎/神虎特選 /黑虎/赤虎/白虎/黑虎特選/赤虎特選 ), 特選即是較大份量而已。跟很多拉麵店一樣, 有一張紙來選拉麵款式、麵粗幼度、硬度、配料等等。檯已備有冰水飲用, 店員十分親切有禮, 難道就是日本食店的特色嗎? 第一次試當然要食招牌的神虎拉麵 $83, 選了幼麵、普通硬度、少香油、有香蔥及木耳。首先嚐一下湯底, 沒特別, 我會喜歡一蘭較濃縮豬骨湯底。麵硬度選中度我都覺得太硬, 其實已經放一會兒拍照, 所以較難入口, 不過麵份量真是超多, 比豚王多1/3及等於一蘭普通+麵底。朋友選神虎特選 $128, 只是份量還要多點, 佢還加了紫菜。叉燒帶點半肥瘦, 但入口未算鬆軟, 普普通通。出名溏心蛋, 亦都是碗麵中最好食的。蛋外表白滑無瑕, 咬下去覺得蛋白好軟滑, 至於蛋黃的
神虎特選
叉燒帶點半肥瘦, 但入口未算鬆軟, 普普通通。
出名溏心蛋, 亦都是碗麵中最好食的。蛋外表白滑無瑕, 咬下去覺得蛋白好軟滑, 至於蛋黃的流心度剛剛好, 好有蛋味, 超級正。
也點了煎餃子 $38, 唔乾有肉汁, 但皮略厚, 整體普通, 未算吸引。
當天實在太眼寬肚窄, 因為飲了可樂關係, 肚已佔了部份空間, 至於拉麵味道一般也未能食完。
2014-08-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)